Izetbegović i Zvizdić: Entitet ne može odlučivati o vojnoj neutralnosti

Izetbegović: Isti političari koji su donijeli rezoluciju su prije desetak godina nedvosmisleno i snažno stali uz NATO put BiH (Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenili su da Skupština entiteta Republika Srpska nema nadležnost da odlučuje o svojoj vojnoj neutralnosti, jer je to u nadležnosti Bosne i Hercegovine

Zvizdić je, nakon sjednice Vijeća ministara, rekao da Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske koju je donijela Narodna skupština RS nema pravnu snagu i da nije pravno obavezujuća, jer se ne može proglašavati vojna neutralnost jednog entiteta niti se to može rješavati entitetskim referendumom.  

“U zadnjih 30 mjeseci od kako je imenovano novo Vijeće ministara BiH često smo bili optuživani da preuzimamo nadležnosti RS-a, nadležnosti entiteta, iako za tako nešto nije postojao ozbiljan argument. Sada bi, recimo, mi s nivoa BiH mogli istu takvu kritiku uputiti bh. entitetu RS i reći da oni preuzimaju nadležnost BiH, što je nedopustivo”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Isti ljudi, suprotne odluke

Podsjetio je da se u članu 3 Ustava BiH kaže da je vanjska politika u nadležnosti institucija BiH, ne u nadležnosti entiteta.

Nešto ranije, komentarišući Rezoluciju skupštine bh. entiteta Republike Srpske, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako su isti političari koji su je donijeli prije desetak godina nedvosmisleno i snažno stali uz NATO put BiH i digli ruke za zakone i odluke koje su donesene da se kreće prema članstvu u NATO-u.

„Sada ti isti ljudi na nivou koji nije nadležan rade potpuno suprotstavljene stvari. Relevantne su odluke države BiH i njenih organa i njihove odluke koje su donijeli zajedno s nama na tom nivou. Entitet ne može donositi takve odluke“, rekao je Izetbegović.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Bez opozicije

Toj sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicije i Koalicije „Domovina“, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda.

Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a su predlagali rezoluciju o strateškim ciljevima RS-a do 2023. godine, dok su u Domovini ukazivali da Narodna skupština nema ovlaštenja da raspravlja o pitanjima odbrane, koja su regulisana na nivou BiH.

U Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, koju su pripremili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se kako je RS opredijeljen da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Izvor: Agencije