Izetbegović: Imamo obavezu s HDZ-om BiH ići dalje

Dvojica stranačkih čelnika najavili su mogućnost stvaranja većine u Parlamentu Federacije BiH (Fena)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je u petak u Mostaru, nakon sastanka s čelnikom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, da su stranke kojima su na čelu “dugo koalicioni partneri i predstavljaju dva naroda, da je SDA ponovo dobila podršku relativne većine Bošnjaka, a HDZ BiH apsolutnu podršku Hrvata, pa imaju obavezu zajedno ići dalje”.

Priznao je da je “u prošlom mandatu bilo nesporazuma, ali se generalno može reći da su dvije stranke predstavljale osovinu koja je držala stabilnost u državi i koji je vukla naprijed”.

“Dogovorili smo da će svaka buduća saradnja biti bazirana na jasnom programu, gdje nećemo ostaviti nedorečene i difuzne stavove. SDA će već u ponedjeljak ponuditi program koji će biti baziran na tri elementa, od kojih je prvi mir, stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, drugi su reforme na evropskom putu, a treći masovna izgradnja u Bosni i Hrercegovini. Ta tri elementa mogu stvoriti pozitivnu spiralu koja će povući zemlju naprijed, kao što to nije bio slučaj do sada nakon Daytona, i možemo imati najbolji mandat do sada”, poručio je Izetbegović.

‘Nije koalicija radi fotelja’

Po njegovim riječima, “HDZ BiH ističe problem izbora legitimnih predstavnika i za SDA je generalno prihvatljivo sve što je bazirano na Ustavu Bosne i Hercegovine i [Ustavu entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, presudama Ustavnog suda [Bosne i Hercegovine], presudama Suda za ljudska prava u Strazburu i konvencijama Evropske unije”.

“To je vrlo teško uskladiti, ali nije nemoguće”, kazao je Izetbegović.

Čović je istaknuo kako su “nastojanja koje ima HDZ BiH predstavljena kroz zajednički stav Hrvatskog narodnog sabora, da želi razgovarati s bošnjačkim partnerima”, te ukazao kako je Izborni zakon Bosne i Hercegovine i dalje osnovni problem.

“Želimo osigurati legitimnost da se više nikada ne dogodi ono što se sada dogodilo kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da to bude stvar koju ćemo definirati kao broj jedan, a zatim, broj dva, tri i koliko nam brojeva bude trebalo, da što prije osiguramo svoj kandidatski status i nemamo zapreka u funkcioniranju vlasti na svim razinama”, kazao je Čović, dodajući kako mu se čini da se oko toga razumio s Izetbegovićem.

‘Sasvim svejedno ko je partner’

“Ovo nije koalicija radi fotelja. Doći će se sigurno do jednog dokumenta u kojem će precizno pisati svaka stavka o kojoj sada govorim i, naravno, ono što će govoriti i druga strana i što će biti potrebe našeg europskog puta i uopće čitavih integracija. Kada to budemo potpisali i vrlo jasno definirali, onda ćemo i krenuti u partnerski odnos”, najavio je Čović.

Istaknuo je kako mu je “sasvim svejedno” tko je partner s bošnjačke strane te nagovijestio da će u ponedjeljak razgovarati s predsjednikom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem, da je već razgovarao s čelnikom Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem.

Namjerava razgovarati i s nekim drugim političkim čelnicima.

“Moramo napraviti dobar odnos i relaksirati odnose između dva naroda i izaći iz okvira rata, u koji nas netko stalno pokušava uvući i zadržati. Da bi u tome uspjeli, treba nam suradnja i nešto konkretno, a to je prioritet svih prioriteta – da jedan narod ne bira drugom predstavnike. Ne treba žuriti u vlast, ne treba je ni zaustavljati na bilo koji način, ali treba stvoriti preduvjete da napravimo vlast koja će raditi, a ne ponašati se kao u posljednje dvije godine, kada nismo znali imamo li ili ne vladajuću većinu”, kazao je Čović.

Formiranja većine u federalnom Parlamentu

Na pitanje novinara imaju li HDZ BiH i SDA dovoljan broj ruku u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine za formiranje vladajuće većine, Čović je odgovorio kako smatra da imaju.

Po njemu, “samo je pitanje tko je predstavnik bošnjačkog naroda”.

“Mislim da Izetbegović i njegova koalicijska snaga može, uz neko umijeće i s naše strane, osigurati adekvatnu većinu ako to želi”, poručio je Čović.

“SDA će pokušati u ponedjeljak razgovarati s ‘bosanskim blokom’ i mi bismo željeli da imamo tu komponentu na svim nivoima vlasti, dakle da ne izostavimo taj segment društva i da ih ne ostavimo u opoziciji. Pokušat ćemo ići u tom smjeru, a ako to ne bude išlo, pokušat ćemo tražiti alternativu”, dodao je Izetbegović.

Izvor: Agencije