Izetbegović: Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje BiH

Izetbegović je čestitao Softiću na angažmanu (AP)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je, komentirajući posljednje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, da bi “svi lideri u regiji trebali dva puta razmisliti prije nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susjednim državama”.

“Predsjednica Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu”, ocijenio je Izetbegović u intervjuu agenciji Fena, osvrćući se na riječi hrvatske predsjednice koja je ukazala da se “treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca”.

Po njegovim riječima, “nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, ali i dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta…”

‘I iz Hrvatske odlaze na strana ratišta’

“Sa sirijskog ratišta se u BiH vratilo 46 osoba, dakle par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsjednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabilježen niti jedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspješno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj”, tvrdi Izetbegović.

“I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo”, konstatirao je Izetbegović.

Na kraju je izrazio nadu da će predsjednica Grabar-Kitarović “ubuduće postupiti tako”.

“Nadam se da će se ubuduće brinuti o vlastitom dvorištu, a nama prepustiti brigu za naše”, zaključio je Izetbegović.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić prethodno je iznio podatak po kojem je 226 bh. državljana boravilo na ratištima u Iraku i Siriji. Potvrdio je i kako ih je tamo trenutno 115, njih 65 je poginulo, a u BiH se vratilo njih 46 od čega je 20 u zatvoru, dok su ostali obuhvaćeni istragom.

Izvor: Agencije