Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica koji je ubijao zatočene civile

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je na konferenciji za novinare povodom presude Haškog tribunala da je Ratko Mladić “zločinac i kukavica, jer samo kukavice ubijaju zatočenu djecu, žene i civile”.

Naglasio je da se počinjeni zločini ne odnose na cijeli narod, nego na “rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim” te da je uvjeren da se “tiha većina bosanskih Srba ne poistovjećuje s Ratkom Mladićem i zločinima koje je počinio te da nije spremna zbog njega staviti historijsku hipoteku cijelom narodu”.

Izetbegović je naveo da je presuda Mladiću od značaja za budućnost Bosne i Hercegovine te da odgovornost treba prebacivati na pojedince, bez obzira koliko ih je bilo, a ne na cijeli narod. 

Dodao je da nijedan narod, pa ni srpski, ne bi trebao zvati Mladića herojem, dizati spomenike ratnim zločinima i po njima nazivati škole i ulice.

Niko ne treba odlikovati zločince

“Potrebno je skinuti hipoteku zločina sa naroda i fokusirati je na pojedince, jer to je garant dobre budućnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Mladić je zločinac i kukavica. Radi budućnosti i boljih odnosa s komšijama, nijedan narod ne bi smio odlikovati ratne zločince, dizati im spomenike, Ratka Mladića nazivati herojem. Nadam se da će ova presuda donijeti prihvatanje istine kao bolji put za prihvatanje bolje budućnosti u odnosu na lošu prošlost”, rekao je.

Na pitanje novinara da komentira izjavu drugog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića, koji je dao podršku Mladiću, Izetbegović je kazao da su prilikom jednog zajedničkog gostovanjima u medijima Ivanić, koji je rođen u Bosni i Hercegovini i tu prima platu, rekao da bi navijao za Srbiju ako bi ta zemlja igrala nogometnu utakmicu s Bosnom i Hercegovinom.

“Ali, nakon te izjave mi smo radili plan odbrane i reformi i imali smo dobru atmosferu. Ipak imamo dovoljno snage i mudrosti da stabiliziramo prilike u Bosni i Hercegovini.”

“Uvjeren sam da, bez obzira šta govorili, oni dobro znaju u svom srcu kako stoje stvari i da se ne mogu poistovjetiti s ovim, ovo treba skinuti sa vrata srpskom narodu”, kazao je Izetbegović.

Mladić je ranije u srijedu pred Haškim tribunalom osuđen za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, kao i za teroriziranje civila tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Presudom je proglašen krivim i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika Unprofora za taoce. Sudsko vijeće izreklo je doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Dvanaest godina u bijegu

Ratko Mladić je bivši zapovjednik i general srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

Haški tribunal je protiv njega podigao optužnicu 1995. godine, od kada je bio u bjekstvu.

Uhapšen je u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca u Srbiji, i izručen u Hag.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano je u decembru 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera