Izetbegović na čelu SDA: Pomirenje najbitnije u BiH

Bira se predsjednik stranke, njegov zamjenik, osam potpredsjednika i 85 članova Glavnog odbora (Al Jazeera)

Bakir Izetbegović izabran je za predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), objavljeno je nakon prebrojavanja glasova delegata na Šestom kongresu SDA u Sarajevu. Izetbegović je dobio 590 glasova, Šemsudin Mehmedović 159, a Irfan Ajanović četiri glasa. 

“Radit ću na tome da Bošnjaci obustave međusobne sukobe. Potreban nam je prestanak sukoba i unutarbošnjačko povjerenje”, rekao je Bakir Izetbegović nakon izbora, te se u obraćanju na Kongresu zauzeo za svebošnjačko pomirnje ističući da se rivalstvo među bošnjačkim liderima pretvorilo u surovi politički i medijski rat.

“Ja sam svoj kandidatski govor bazirao na odnosima unutar BiH, odnose Bošnjaka spram države i dva naroda s kojima žive. Mislim da je pomirenje mukotrpni proces i najbitniji proces u zemlji, ali i na Balkanu. Iz njega će proizaći politička volja, a tako i investicije. Mislim da imamo jaku šansu da idemo u tom smjeru”, dodao je.

Pri tome je naglasio kako je pitanje vjerske radikalizacije postalo krupno vjersko i sigurnosno pitanje te da će Bošnjaci morati braniti vjeru od radikalnog ekstremizma.

Podsjetio je na napade koji su, kako je rekao, za osudu, poput ubistva hrvatske porodice Anđelić za Božić 2002. godine u Konjicu, napada na policijsku stanicu u Bugojnu te Ambasadu SAD-a u Sarajevu 2011. godine.

Na Kongresu SDA predstavljene su i rezolucije koje su pripremila stranačka tijela prema kojima se, uz ostalo, insistira na ustavnim reformama u BiH i ukidanju dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

Po riječima Šefika Džaferovića, SDA se zauzima za prihvatanje novog Ustava koji bi definisao BiH kao republiku, sa tri nivoa vlasti. Umjesto entiteta srednji nivo vlasti bi činilo pet ili više multietničkih regija, a lokalnu bi činile općine i gradove.

Džaferović je izrazio očekivanje da će ovakav pristup SDA biti prihvaćen jer je u skladu sa Dejtonskom sporazumom.

Današnjim izborom Izetbegović je postao treći predsjednik SDA od njenog osnivanja 26. maja 1990.

Za prvog predsjednika SDA je izabran Alija Izetbegović. Na Petom kongresu SDA 2009. godine, Sulejman Tihić pobijedio je Izetbegovića i Adnana Terzića. 

Podrška drugih stranaka

Šesti kongres je otvorio Izetbegović, koji je do sada bio zamjenik predsjednika ove stranke: “Šesti kongres održavamo na 25. godišnjicu osnivanja ove stranke. Svim vjernim članovima stranke čestitam 25 godina uporne i hrabre borbe za uspravne Bošnjake u demokratskoj BiH.”

Kada je riječ o radu Stranke demokratske akcije i njenih organa u proteklih šest godina, Izetbegović je kazao je kako su sve aktivnosti stranke bile provedene u skladu sa njenim statutom.

Podsjetio je kako je SDA na Općim izborima 2012. zabilježila pad kada je riječ o osvojenim glasovima. Na sljedećim lokalnim izborima se, rekao je, SDA “ponovno vratila”, a aktivisti stranke su aktivno učestvovali u pripremanju popisa stanovništva, pružanju pomoći poplavljenim bh. gradovima putem utjecajnih veza širom svijeta itd.

Predsjednik entiteta Federacija BiH Marinko Čavara je na Kongresu istakao kako je unutar Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) važan odnos koji imaju sa SDA.

“Okupljeni povodom Šestog kongresa, dijelimo prostor ove dvorane, na sličan način smo dio zajedničke povijesti u proteklim burnim godinama naše BiH. Ponekad dobro sarađujući, a nekad smo bili i protivnici. Ni jedni ni drugi nismo prepoznali mogućnosti uspjeha saradnje”, istakao je Čavara dodajući kako u ime HDZ-a BiH želi uspješan rad novom rukovodstvu. 

Podršku rukovodstvu SDA dao je i potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), Branislav Borenović ističući kako saradnja te stranke sa SDA traje decenijama.

Uspješan rad SDA-u u daljem radu poželio je i predsjednik HDZ-a 1990, Martin Raguž, kazavši: “U ovoj  20. godini od potpisivanja Daytona pozivam vas da preuzmemo odgovornost za ovu našu zemlju i pošaljemo poruku onima koji žele dovesti u pitanju njenu sudbinu. BiH će biti funkcionalna. HDZ 1990 potpisala je Deklaraciju o evropskim vrijednostima i imat ćete našu stalnu podršku u vlasti.”

Predsjednik SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je sve prisutne na Kongresu SDA na saradnju prije ulaska u Evropsku uniju kako bi se riješila pitanja vezana za Bošnjake u regionu.

Lista kandidata

Gotovo 700 delegata iz BiH učestvovalo je u izboru za predsjednika stranke.

Osim predsjednika stranke, delegati biraju jednog zamjenika, osam potpredsjednika stranke te 85 članova Glavnog odbora.

Za zamjenika predsjednika SDA, koji će biti biran na Šestom kongresu SDA, predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić.

Za potpredsjednike Stranke predloženi su Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo, Refik Lendo i Semir Efendić.

Izabrano rukovodstvo stranke imat će četverogodišnji mandat.

Izvor: Agencije