Izetbegović: Na Čoviću je da zakaže novi sastanak

Mehanizam koordinacije je faktički riješen, kaže Izetbegović (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako u politici nema mjesta ljutnji, komentirajući neodržavanje sastanka sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u blizini Konjica prošle sedmice.

Dodao je kako je na Čoviću da zakaže novi sastanak.

Čović je u javnosti izrazio negodovanje nakon sastanka Izetbegovića sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, 31. jula, kada je dogovoren mehanizam koordinacije te kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Izetbegović se dva dana kasnije, kako je rekao, odazvao sastanku sa Čovićem koji se na istom nije pojavio, prenosi Anadolija. 

“Pričekat ćemo da gospodin Čović sazove sastanak. Prošli put sam ja to, nažalost neuspješno, uradio, pa se nadam da će ovaj put biti uspješniji. Dakle, do njega je. Mehanizam koordinacije je faktički riješen, jer rečeno je u ovome prijedlogu koji smo mi potpisali neki dan da će biti Federacija i kantoni, ako je nekome do tih detalja… mada su to stvari koje se podrazumijevaju, ja to smatram riješenom stvari. Koji su zahtjevi Čovića? Umjesto riječi ‘kantoni’, da ih pobrojimo: Livanjski, Sarajevski… Nema problema, ako treba takvom formalnom zahtjevu izaći ususret, vrlo rado i idemo dalje”, rekao je Izetbegović.

Stranačke i državne funkcije

Dodao je kako u politici nema mjesta ljutnji i emocijama, aludirajući na to da Čoviću “nije zamjerio”.

“U politici postoje samo racionalne i neracionalne emotivne odluke. Ja mislim da emotivne nikome ne koriste. Mislim da bez jednog korektnog odnosa bošnjačkih i hrvatskih predstavnika nema napretka u ovoj zemlji. S gospodinom Čovićem se nisam čuo desetak dana. Do njega je, imali smo sastanak na koji nije došao, a meni je preostalo: da li da vjerujem svojim očima ili porukama kojima smo dogovorili taj sastanak. Vjerovat ću onome što je on rekao – da se radilo o nesporazumu… Gospodin Čović traži da bude rečeno deset kantona i da se pobroje, to je prihvatljivo”, istakao je Izetbegović.

Na pitanje o prijedlogu da se zvaničnicima u BiH zabrani obnašanje i stranačkih i državnih funkcija u isto vrijeme, Izetbegović je naglasio kako bi takvo nešto bilo pozitivno.

“Za jedno dvije godine ću vam reći šta mislim o tome. Nije to loša ideja, mislim da bi to bilo dobro, svi trebamo raditi ono na šta nas obavezuje Ustav i zakon, da predstavljamo svoje građane, da se u našem djelovanju ne osjeti ni nacionalna ni stranačka pripadnost, koliko je to moguće”, zaključio je Izetbegović.

Čovićeve zamjerke

Izetbegović se 31. juna sastao sa Dodikom u motelu u Istočnom Sarajevu. Sastanak je inicirao šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Usaglašeni su mehanizam koordinacije i Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

Čović je ranije kazao da nije bio pozvan na sastanak Izetbegovića i Dodika.

On ne prihvata postignuti dogovor i smatra ga nezakonitim, te je naglasio da o svemu namjerava obavijestiti Evropsku uniju.

Wigemark je ranije kazao za Al Jazeeru da Sporazum o mehanizmu koordinacije za Bosnu i Hercegovinu otvara deblokiranje sredstava Unije.

On je naglasio na važnost postignutog sporazuma sa MMF-om za reformsku agendu, jer se time otvaraju vrata ne samo za finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda, već i Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, odnosno Evropske unije.

“Mi govorimo o paketu pomoći u ukupnoj vrijednosti od dvije milijarde eura”, rekao je Wigemark.

Izvor: Agencije