Izetbegović: Na vidiku koalicija SDA-SNSD-HDZ

Prvi sastanak održan je s delegacijom Stranke demokratske akcije (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić sastali su se s predstavnicima parlamentarnih političkih stranka radi konsultiranja o izboru mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Prvi sastanak održan je s delegacijom Stranke demokratske akcije, nakon kojeg je Bakir Izetbegović novinarima potvrdio da je već na vidiku koalicija SDA, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) i Hrvatske demokratske zajedince (HDZ), navodeći da treba još četvrti partner.

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH najvjerovatnije će, kako je rekao Izetbegović, biti Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Ipak, dodao je da treba sačekati sa formiranjem vlasti dok Centralna izborna komisija BiH ne donese odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Sa Dodikom, Džaferovićem i Komšićem danas će razgovarati predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica. Pored stranačkih lidera sastanku prisustvuju i zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović, potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Saša Košarac. 

Sastanak sa Sullivanom

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH sastali su se i sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johnom Sullivanom, javlja Anadolija.

Sullivan u Sarajevu boravi u okviru posjete Evropi, a planiran je niz sastanaka s bh. zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije