Izetbegović: Ne odustajem od istine

Izetbegović je istakao da pismo Međunarodnog suda pravde nije doživio kao šamar BiH (Al Jazeera)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je, nakon što je napustio sastanak s Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, kako “nije tačno da je revizija presude pokrenuta jednostrano, nego je odluka donesena prije 15 godina, kad je imenovan i agent, ali i odlučeno o svim procesima” vezano uz tužbu za genocid protiv Srbije. 

“Od bošnjačkih predstavnika se očekivalo da aktivno učestvujemo u procesu zaustavljanja revizije. S obzirom da na to nismo pristali, optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. Ni to nije tačno, jer su krizu izazvali oni koji su počinili agresiju i genocid, oni koji veličaju ratne zločince”, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, “revizija se odnosi na utvrđivanje istine o događajima koji su se dogodili prije 20 i više godina, pod vodstvom režima gospodina Slobodana Miloševića”.

“Čemu onda bježanje od istine, čemu izazivanje krize? Ako predstavnici srpskog naroda izađu iz vlasti, bit će izazvana duboka kriza unutar BiH, a mislim da presudu suda, kakva god ona bila, moramo prihvatiti. Samo na istini možemo graditi bolju budućnost”, smatra Izetbegović.

Rekao je i kako se u cijeloj priči “radi o klasičnoj zamjeni teza, jer su krizu u odnosima zemalja i naroda u regiji izazvali oni koji su izvršili agresiju na BiH, počinili genocid, oni koji su zatim taj genocid negirali i koji rehabilitiraju presuđene ratne zločince, po njima nazivaju studentske domove, dodjeljuju im odlikovanja”.

‘Na putu istine i pravde’

Prethodno je sjednica Predsjedništva BiH, koju je sazvao Mladen Ivanić, prekinuta zato što je Izetbegović napustio sjednicu. Tako nije donesena ni zajednička odluka Predsjedništva BiH o reviziji.

“Mislim da radim u skladu sa onim što je Ustav i Poslovnik Predsjedništva BiH i mislim da je to jedino ispravno. Kriza počinje tamo gdje se mene pokušava zaustaviti i optužiti zato što se obraćam pravosuđu, bilo kojem sudu. Koga ćemo poštovati i prema čijim ćemo se odlukama ravnati ako ne prema sudovima u kojima sjede međunarodni eksperti?”, upitao je Izetbegović.

“Previše se odgovora od mene traži i nije ovo država koja pripada samo Bakiru Izetbegoviću i Bošnjacima. Svi treba da razmišljaju o tome i ako se uzrokuje kriza, neću biti kriv za to, jer sam samo insistirao na tome da se ‘pod tepih’ ne gurnu patnje ljudi”, dodao je.

Prema Izetbegovićevim riječima, “pokretanje revizije nema nikakve veze sa njegovom popularnošću i popularnošću stranke koju vodi”. Kao glavni cilj pokretanja revizije naveo je – utvrđivanje istine. 

Smatra i kako je “na putu istine i pravde”, a ako dođe do nekih kriza, on ih “neće izazvati”.

Presuda donesena prije 10 godina

“Učinit ću sve da vlast u BiH funkcioniše, ali odustati od istine sigurno neću. Neka svi ostali razmisle šta se to dešavalo ovdje u posljednjih 25 godina do ovih posljednjih reakcija. Detalje o zahtjevu za reviziju znat ćemo kada se već proces pokrene, ali do tada ne možemo govoriti ništa jer su ti dokazi u ingerenciji suda”, zaključio je Izetbegović.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. veljače 2007., kad je sud u Haagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije