Izetbegović: Ne znam šta se Nikolić brine za Dodika

'Kada bih ja sada počeo da pitam Nikolića šta je kada kazao u posljednjih 20-25 godina bio bi to dug spisak upita', kaže Izetbegović (Al Jazeera)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozdravio je najavu Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u vezi s apelacijom Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti 1. marta, kao Dana nezavisnosti BiH, poručivši kako to znači da Dodik priznaje Ustavni sud, prenosi agencija Anadolija.

Predsjednik RS-a je danas najavio kako će od poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a zatražiti da do kraja ove sedmice Ustavnom sudu BiH upute apelaciju za ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Izetbegović je kazao kako je to „dobro i da to znači da Dodik priznaje Ustavni sud“.

„Pozdravljam to“, dodao je Izetbegović.

Poređenje sa Gaddafijem

U vezi sa izjavom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je kazao kako Izetbegović treba objasniti šta misli pod tim kada je Dodiku, kako je rekao, predvidio sudbinu libijskog lidera Muammara Gaddafija, predsjedavajući bh. Predsjedništva je rekao kako lideri država jedni drugima ne bi trebali postavljati pitanja.

„Kada bih ja sada počeo da pitam Nikolića šta je kada kazao u posljednjih 20-25 godina bio bi to dug spisak upita na koje bi on trebao da odgovara. Ne trebamo mi lideri država jedni drugima postavljati pitanja. Ne znam šta se on brine za Dodika. On je Srbijanac, ovo je BiH, a Dodik se itekako zna dobro braniti sam“, poručio je Izetbegović.

Dodao je kako možda nije najbolje poređenje kada je Gaddafi u pitanju, ali se političarima dese takve izjave.

„Meni se desilo jednom, Nikoliću stotinu puta, Dodiku hiljadu da kaže neku prejaku riječ. Bože moj, idemo dalje“, kazao je Izebegović.

Na otvaranju tunela Karaula, Izetbegović je izjavio da je u svom životu dugo radio u građevinarstvu i da se nada da će za koju godinu završiti s politikom i vratiti se nečemu opipljivom, vrijednom i korisnom.

Izvor: Agencije