Izetbegović Nikoliću: Suočite se s genocidom

Nikolić: Zašto bih ja to pitanje stalno podgrejavao (EPA)

Negiranje genocida u Srebrenici je “izvor novih nesporazuma i tenzija”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povodom izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da “u Srebrenici nije bilo genocida”.

Genocid je, podsjetio je Izetbegović, utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Nikolić je u intervjuu Televiziji Crne Gore, emitiranom u večernjim satima u četvrtak, kazao:

“U Srebrenici nije bilo genocida. U Srebrenici je bio veliki zločin, koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti”.

Komentirajući Nikolićevu izjavu, Izetbegović je rekao da negiranje genocida u Srebrenici nije put saradnje i obnove povjerenja, nego upravo suprotno.

‘Nespreman za istinu’

“Izjavama o Vukovaru kao ‘srpskom gradu’, te eksplicitnom tvrdnjom da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Nikolić, nažalost, pokazuje da još nije spreman da se suoči sa istinom o događajima u bliskoj prošlosti”, kazao je Izetbegović. 

“A upravo suočavanje srbijanskih lidera i srpske nacije sa istinom o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini put je za poboljšanje odnosa i stvaranje šansi da budućnost u regiji, a prije svega u odnosima Srbije i BiH, bude bolja od loše prošlosti.”

Nikolić je upitan hoće li prihvatiti poziv muftije Muamera ef. Zukorlića da posjeti Srebrenicu i “osudi genocid”.  Rekao je da se tako nešto vjerovatno neće desiti, jer je to već uradio njegov prethodnik Boris Tadić.

“Ako je Tadić bio u Srebrenici i osudio zločin, ako je Skupština Srbije osudila zločin u Srebrenici, zašto bih ja to pitanje stalno podgrejavao”, rekao je on.

Nikolić je dodao da je genocid teško dokaziv na sudu.

Na pitanje hoće li biti u sjenci Tadića ukoliko on bude izabran za premijera Srbije, Nikolić je odgovorio odrično.

“Predsednik Srbije ima dovoljno ovlašćenja i poslova kojima se bavi, tako da sigurno neću biti u senci Tadića”, rekao je on.

Predsjednik Srbije je izjavio  da mu niko do sada nije postavio priznanje Kosova kao uslov za dalji napredak Srbije u evropskim integracijama, ali da to ne bi učinio i da jeste.

“Hipotetičko je pitanje da li će neko postaviti taj uslov ili ne, ali me nije sramota i ne bežim od odgovornosti da saopštim da mene nema na spisku onih koji bi prihvatili da idemo u evropske integracije, a da se odreknemo Kosova i Metohije”, kazao je Nikolić.

Nikolić je ponovio kako je neprirodno da Beograd danas ima lošije odnose s Podgoricom nego sa Zagrebom.

On je rekao kako će učiniti sve da Srbija i Crna Gora izvanredno sarađuju, da se zalaže za dobre odnose sa svima u regiji i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, čak ni po cijenu odustajanja od evropskog puta Srbije.

“Učiniću sve da Srbija i Crna Gora izvanredno sarađuju, ali neće prećutati eventualno kršenje ljudskih prava srpskog naroda u Crnoj Gori.”

On je ponovio kako je njegov stav bio da se Crna Gora ne treba odvajati od Srbije, ali kad je već ostvarila nezavisnost, on je priznaje kao samostalnu državu.

Nastavak Tadićeve prakse

“Priznajem zauvek Crnu Goru kao državu, ali ne priznajem razliku između Srba i Crnogoraca, jer je nema”, rekao je Nikolić i dodao da je za njega kao predsjednika “Crna Gora kao samostalna država dobar saradnik i partner Srbije”.

On je ponovio kako je neprirodno da Beograd danas ima lošije odnose s Podgoricom nego sa Zagrebom.

“Želim da imamo izvanredne odnose sa Hrvatskom, ali i sa Crnom Gorom”, istakao je Nikolić.

On je naveo da će nastaviti praksu Tadića da se sastaje s predstavnicima srpskog naroda u regiji.

“Srbija mora da prizna da Crna Gora postoji kao nezavisna država. Nema više zamerki što šte se odvojili, ali Crna Gora mora svojim građanima srpske nacionalnosti omogućiti potpunu ravnopravnost”, kazao je Nikolić.

Izvori: Al Jazeera i agencije