Izetbegović: Odluka o reviziji presude za genocid za 15 dana

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je da će odluka o reviziji presude Međunarodnog suda pravde, u slučaju u kojem je BiH tužila Srbiju za genocid, biti donesena u roku 15 dana.

“Mi ne možemo izbjeći da se povremeno vratimo u prošlost. Mene ne raduje što je to tako, ali ne možemo ni bježati od te prošlosti. Ona je takva kakva je i mi nećemo s njom trgovati. Za nekih 10 do 15 dana mislim da ćemo imati finalno prikupljene argumente koje će gospodin [Sakib] Softić procijeniti i kazati šta je njegova preporuka“, rekao je Izetbegović Al Jazeeri.

Međunarodni sud pravde presudio je 2007. godine da zvanični organi Srbije nisu u BiH poduzeli radnje koje predstavljaju obilježja genocida.

Sud je odlučio da Srbija nije djelovala u konspiraciji u namjeri da se izvrši genocid, niti je podsticala izvršenje genocida.

Čubrilović: Kompliciranje odnosa u regiji

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da najave eventualnog pokretanja revizije presude nepotrebno kompliciraju odnose u regionu i odvlače pažnju od suštinskih tema kao što su investicije, privreda, nova radna mjesta, bolji standard građana, ali i dobri odnosi sa susjednim zemljama.

Dodao je da će eventualno pokretanje revizije presude unazaditi “uspostavljene odnose u regionu, kao i u samoj BiH, i to bošnjački član Predsjedništva BiH dobro zna. Upravo zbog toga se postavlja pitanje zbog čega radi na pogoršanju političkih prilika u zemlji i regionu. Jasno je da to nije interes nijednog naroda u BiH, pa ni bošnjačkog, ukoliko želi napredak i bolje odnose“.

Tvrdi i da bošnjački član Predsjedništva nema legitimno pravo da zagovara pokretanje revizije presude jer su se predstavnici dva konstitutivna naroda izjasnili protiv revizije, a i RS je isključivo protiv toga.

Čubrilović je istakao da se odnosi u regionu moraju poboljšati, a ne stalnim vraćanjem u prošlost dodatno destabilizirati i komplicirati “što neprestano čini bošnjački član Predsjedništva BiH“.

Izvor: Al Jazeera i agencije