Izetbegović osporava ustavnost praznika RS-a

Ovaj datum se u Republici Srpskoj proslavlja kao datum isključivo vezan za srpski narod, navodi Izetbegović (Anadolija)

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima entiteta Republika Srpska.

Navedenim članovima Zakona se kao zvanični praznik “Dan Republike” u tom entitetu utvrđuje datum 9. januar.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti između ostalog se navodi da “članovi 2.b) i 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske u dijelu koji se odnosi na 9. januar kao Dan Republike (Službeni glasnik Republike Srpske broj 43/07) nisu u saglasnosti sa članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine, članom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, Protokolom broj 12. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, čl. 1. i 2. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.“

Reakcije političara iz RS-a

Na ovaj postupak reagirao je politički vrh Republike Srpske.

Predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik izjavio je da niko nema pravo da ospori ovaj praznik, pa ni sud.

“To je praznik Republike Srpske, proglašen u skladu sa Zakonom o praznicima. To je ranije bilo ocjenjivano. Ne može to niko dirati, za nas je to sveto. Ne može nikakav ustavni sud, pa ni Ustavni sud BiH ništa tu da uradi”, naveo je Dodik.

Oglasio se i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji smatra da Izetbegovićev zahtjev nema šansu za uspeh i nije pravno utemeljen.

Radojičić je agenciji Srna objasnio da je taj propis implementacija ranije odluke Ustavnog suda BiH koji je ocijenio spornim pojedine odredbe prethodnog zakona.

Izetbegović u zahtjevu navodi da je 9. januar 1992. godine datum kada je “Skupština srpskog naroda u BiH” usvojila “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH” na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH”.

Tom deklaracijom predviđeno je i “teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine”, javlja Fena. 

Iz ovog dokumenta, navodi Izetbegović, jasno proizlazi namjera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava.

“To će se kasnije pokazati i tokom agresije na BiH, kada je na tom teritoriju izvršeno sistemsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, uz činjenje brojnih drugih povreda međunarodnog humanitarnog prava, što će kulminirati genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici”, navodi se, između ostalog, u Zahtjevu člana Predsjedništva BiH.

Kako se u Zahtjevu, nadalje navodi, sasvim je izvjesno da se ovaj datum u Republici Srpskoj proslavlja kao datum isključivo vezan za srpski narod, pri čemu se priređuju crkvene svečanosti proslave ovog praznika.

Izetbegović navodi da se ovog slavi krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan, što jasno ukazuje na oficijelnu vezu i odnos Republike Srpske prema isključivo jednoj religioznoj skupini – pravoslavcima, pri tome zanemarujući sve druge grupe i pojedince koji žive u Republici Srpskoj.

“Pravoslavni sveštenici aktivno učestvuju u ceremonijama obilježavanja ovog praznika, i to ne samo svojim prisustvom, već svojim religioznim ceremonijama, dodatno dajući značaj ovom datumu i na taj način stavljajući do znanja pripadnicima nesrpskog naroda da to nije njihov praznik, već da se ovaj datum vezuje samo za pripadnike srpskog naroda koji su, učestvujući u radu Narodne skupštine prilikom prvobitnog usvajanja ovog datuma kao praznika, a bez učešća nesrba, i odlučili da se obilježava ovaj datum”, navodi se u Zahtjevu, upućenom Ustavnom sudu BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ovom zahtjevu predlaže Ustavnom sudu BiH donošenje odluke kojom se utvrđuje da navedeni članovi Zakona o praznicima Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Spreman za susret s Nikolićem

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je u izjavi za agenciju Anadolija da je spreman za susret sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nakon što je Nikolić dopisnicima stranih agencija iz Beograda u srijedu kazao da je “Izetbegović dobrodošao kao gost ili kao domaćin, samo neka kaže kada susret treba da se desi”, Izetbegović je dan kasnije najavio da će se uskoro sastati sa predsjednikom Srbije.

“Nažalost, saradnja sa predsjednikom Nikolićem je bila onemogućena nekim njegovim izjavama koje je davao u proteklim mjesecima. Međutim, izjave koje gospodin Nikolić daje u posljednje vrijeme, pa i ova jučerašnja, daju nadu da se ti odnosi mogu popraviti”, dodao je on.

Izetbegović je kazao da je spreman na sastanak, a “prva prilika bi mogla biti trilaterala u Istanbulu, za koju je ranije izrazio spremnost predsjednik Nikolić, a i predsjednik (Abdullah) Gul na sastanku koji sam nedavno imao s njime u Ankari. Nakon toga će vjerovatno doći do posjete tročlanog Predsjedništva BiH Republici Srbiji“, poručio je Izetbegović agenciji Anadolija.

Izvor: Agencije