Izetbegović: RS ugrožava prava povratnika

Odlukom RS-a ugrožena su prava povratnika u taj entitet, tvrdi Bakir Izetbegović (Al Jazeera)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Vlade bh. entiteta Republika Srpska o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

”Predsjedavajući Izetbegović se odlučio na ovaj korak radi zaštite ustavnopravnog poretka, zaštite prava i interesa države Bosne i Hercegovine i svih njenih državljana te u cilju vraćanja stanja u ustavne i zakonske okvire”, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Izetbegović tvrdi da je Vlada RS-a odlukom od 17. aprila ”uzurpirala zakonodavne ovlasti države, jer ova materija može da bude jedino predmet državnog zakona, a ne i entitetskih pravnih akata”.

‘Ugrožena prava povratnika’

”Ovom odlukom ugrožena su Ustavom zagarantovana prava povratnika, jer su njome stvorene neopravdane administrativno-pravne barijere za efektivan povratak”, ističe.

Izetbegović kaže da RS ne može svoje interese zadovoljavati usvajanjem vlastitih odluka, već treba da djeluje unutar procedura predviđenih Ustavom BiH.

“Izmjene zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH mogu se donositi samo u onom forumu koji je taj zakon i donio, a to je Parlamentarna skupština BiH, i po proceduri koja je propisana, a nikako na način da se taj zakon dopunjuje, koriguje ili mijenja na način protivan Ustavu BiH, kao što je učinila Vlada entiteta Republika Srpska. U protivnom vrši se pravno nasilje i ugrožava funkcionisanje pravne države”, navodi Izetbegović u saopštenju.

Izetbegović od Ustavnog suda BiH traži i hitno donošenje privremene mjere kojom se odluka Vlade RS-a stavlja van snage do donošenja konačne sudske odluke.

”Podaci sa terena pokazuju da su policijske stanice u entitetu Republika Srpska (Srebrenica, Doboj, Rogatica, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica) već objavile obavještenja kojim se državljani BiH informišu da moraju dostaviti jedan od navedenih dokaza iz sporne odluke. Time su nastupile posljedice za mnogobrojne građane, a posebno za povratnike koji žele da prijave svoje prebivalište, a time da regulišu i druga bitna pitanja vezana za prijavu prebivališta kao što su socijalna pomoć, školovanje, prijava na biroe za zapošljavanje itd. Također, svaki pojedinačni slučaj odbijanja prijave prebivališta usljed primjene sporne odluke obeshrabruje povratak”, navodi se u saopštenju.

Ovu odluku pozdravila je koalicija “Prvi mart”.

„Pozdravljam Izetbegovićevu odluku. ‘Prvi mart’ smatra da je veoma bitno da se zaštiti sloboda kretanja i Aneks 7 i da se Dejtonski sporazum ne provodi samo a la carte. Drago mi je vidjeti da ljudi čija je odgovornost, koriste sve pravno predviđene mjere u ovom slučaju“, rekao je Emir Suljagić, koordinator koalicije “Prvi mart”.

Dodik: Donijet ćemo novu odluku

S druge strane, predsjednik RS-a  Milorad Dodik je rekao da odluka Vlade Republike Srpske o prebivalištu neće biti povučena i da će, ako bude ukinuta, istog dana biti donesena nova da ne bi bilo prekida u primjeni.

Specijalni predstavnik Evropske unije Peter Sorensen, Delegacija EU-a u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika jučer su pozvali vlasti u BiH, na svim relevantnim nivoima, da pronađu rješenje za pitanje prebivališta na državnom nivou.

U zajedničkoj izjavi oni su pozvali na ukidanje propisa o prebivalištu na drugim nivoima vlasti, čime bi se, kako navode, okončala nepotrebna politizacija ovog važnog pitanja.

Dodik je tu izjavu ocijenio licemjernom, rekavši da strani zvaničnici traže postizanje kompromisa, dok očigledno žele optužiti RS, a zamoliti delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da nešto rade.

“Niko ko nema jasan identitet u smislu prebivališta, boravišta i podataka kako se zove i zašto je ovdje i da li može da bude ovdje, neće moći biti prijavljen, bez obzira na sav njihov cinizam i nastojanja da se to promijeni”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, prenosi Srna.

Naglasio je da međunarodni predstavnici nisu uložili toliko napora kako bi osigurali da u Domu naroda Bošnjaci i Koalicija “Prvi mart” usvoje zakon, te da je naivno očekivati da će RS sve to pasivno gledati.

“Nemoguće je da tako važni faktori, kao što su Amerika i Evropa, pa i OHR, protežiraju antievropske vrijednosti. Nemoguće je da imate EU kao potpisnicu u tom saopštenju, a da je vidljivo da Evropa ulaže ogromne napore da bi se izborila za jasne podatke o prebivalištu na svom prostoru, a da ovdje promoviše haos”, istakao je Dodik.

Dodik je pozvao međunarodne faktore da pokažu šta nije evropsko u odluci u prebivalištu, ocjenjujući da je čak “mekša” nego slične u EU-u, koja ima rigoroznije uslove o prebivalištu.

Poručio je da je BiH složena zemlja i da je u njoj moguće samo ono što se svi dogovore.

“Ako bude reagovao Ustavni sud, koji nije sud, već političko mjesto za egzekucije, kojeg kontrolišu, istog dana ćemo donijeti novu odluku. Oni je mogu rušiti – mi ćemo je donositi, ali ćemo svakako obezbijediti kontinuitet te vrste”, reako je Dodik.

Vlada Republike Srpske donijela je 17. aprila odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je tada da je ova odluka privremenog karaktera i da će važiti do donošenja zakona o prebivalištu na nivou BiH.

Dokumentarni film Al Jazeere “Poništeni”, koji govori o prebivalištu i povratnicima u RS-u, možete pogledati ovdje: http://ajb.me/1eDY6Q0.

Izvor: Al Jazeera i agencije