Izetbegović: Sastanak sa Erdoganom i Vučićem bi mogao biti historijski

Rezultati sastanka bi mogli biti historijski, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović za bh. medije nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

„Dakle, da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug“, kazao je Izetbegović.

On je dodao kako je turski lider obećao kako će se iznaći način da se takva stvar uradi.

„To je ogroman projekt, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina. Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom“, kazao je Izetbegović.

Erdogan se u Istanbulu, iza zatvorenih vrata palate Mabeyn, sastao sa Izetbegovićem i Vučićem.

Vučić: Osigurati trajan mir

Vučić je nakon sastanka kazao kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, a jedino što traži od Bošnjaka je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugdje drugo u BiH osjećaju sigurno.

„Zahvalan sam na trudu predsedniku Erdoganu. Razgovarali smo Izetbegović i ja i imali smo dovoljno vremena da razgovaramo. Ono što je za mene najvažnije…rekao sam – Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, sve što od vas Bošnjaka tražimo to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugo u BiH osećaju sigurno. Da onako kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet da vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH“, rekao je on, te dodao kako smatra da je svaki razgovor ljekovit.

„Ono što je najvažnije za ljude to je da sam uveren da ćemo uspeti zajedničkim naporima da obezbedimo trajan i siguran mir i za srpski narod, ali i za Bošnjake i za Hrvate i za sve druge koji žive na teritoriji BiH“, podvukao je Vučić.

„Naš je dogovor da šta god da se dešava i kako god da se dešava – mir i stabilnost moraju da budu sačuvani.“

Na pitanje da prokomentira izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da je presedan da se razgovara sa jednim članom Predsjedništva BiH u Istanbulu rekao kako je Dodik kritizirao „njihovo ponašanje“ i poručio „u to neću da ulazim uopšte“.

Ranije danas Erdogan se sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Pretpostavlja se da će teme trilateralnog sastanka Turska – BiH – Srbija biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd. 

Predsjednik Turske dočekao je ranije danas srpskog predsjednika ispred predsjedničke palate, gdje su zatim započeli bilateralni sastanak, prenosi Tanjug.

Vučić je u nedjelju rekao da će u fokusu razgovora biti daljnje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u Srbiju.

Vučić: ‘Naši i njihovi interesi’

“Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine”, kazao je on.

Naveo je da je važno razgovarati o tome “šta su naši i njihovi interesi” i mogu li se napraviti određeni pomaci u infrastrukturnim projektima s Bosnom i Hercegovinom, te bilo kakvi pomaci u konačnom definisanju granica Srbije i Bosne i Hercegovine.

Srbijanski mediji prenose da će to biti treći susret Vučića i Erdogana u manje od godinu.

Ranije su se susreli u Beogradu i Novom Pazaru, kad su posjetili tamošnju bošnjačku zajednicu.

To se desilo u oktobru, a u tom mjesecu i Izetbegović se u Istanbulu sastao s Erdoganom.

Kalin: ‘Čuvati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu’

Susret trojice visokih zvaničnika ranije je potvrdio i glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, koji je prošle sedmice boravio u Bosni i Hercegovini.

Kalin je novinarima u Sarajevu rekao da Turska nastoji povećati broj investicija na zapadnom Balkanu i poboljšati bilateralne odnose, uključujući Srbiju.

Istaknuo je i očuvanje trajnog mira i stabilnosti na području Balkana, za koje smatra da je od izuzetne važnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije