Izetbegović spreman povući prvi potez ka normalizaciji

Faktički, umjesto tužbe za genocid, mogu vas tužiti zato što smatrate da se desio genocid (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u petak da je spreman povući prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

“Vrlo rado. Samo mislim da će biti potreban jedan period da se strasti smire. Razumijem kolege sa srpske strane, ali njihova reakcija je pretjerana. Bezrazložno je napuštati funkcije, jer sam ja uradio ono što oni nisu htjeli”, rekao je Izetbegović za BHRT, prenosi Fena.

Dodao je kako vjeruje da bi i predstavnici druga dva naroda učinili isto što i on – podržali ostanak u procesu protiv Srbije – da je na mjestu Bošnjaka bio njihov narod i da je propatio kao što su u ratu patili Bošnjaci.

Izetbegović se upitao zbog čega se srpski političari poistovjećuju s režimom Slobodana Miloševića i pozvao ih da to prestanu činiti.

Naveo je da s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem sarađuje sasvim normalno, ali da se od prekinute sjednice još nije vidio s njim niti je običaj da se susreću na dnevnoj bazi.

Zaustavljen evropski put BiH

“Mi smo i tog dana [na vanrednoj sjednici bh. Predsjedništva u četvrtak] imali vrlo korektan sastanak, rukovali smo se na kraju i kanimo raditi na tome da se vrati stabilnost”, rekao je Izetbegović.

Smatra da će izvjesno vrijeme biti zaustavljen evropski put Bosne i Hercegovine, ali se istovremeno upitao je li se zbog toga trebalo povući iz procesa pred Međunarodnim sudom pravde.

“Jako smo se potrudili da reforme idu, evropske integracije. Uradili smo ogroman napor, ali ima stvari koje su preče od svih ostalih”, naglasio je Izetbegović.

Odbio je optužbu da je saglasan sa daljnjom federalizacijom Bosne i Hercegovine, koja bi u konačnici dovela do stvaranja trećeg entiteta.

“Otišao sam u Strasbourg da upozorim svoje kolege iz Grupe Evropskih narodnih stranaka da kroz principe federalizma ne stvaraju temelje za treći entitet. Nema zemlje s većim principima federalizma od Bosne i Hercegovine. Šta se tu ima više federalizirati?”, upitao se Izetbegović.

Izvor: Agencije