Izetbegović: Sreo sam Nikolića u New Yorku

Izetbegović: Ne možete gurnuti pod tepih smrti i patnje, ali ... možete se mudrije ponašati ... u odnosu na budućnost (Al Jazeera)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podržao je normalizaciju odnosa BiH i Srbije, navodeći da se nedavno sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem dogovorio da trilateralni sastanak tročlanog predsjedništva BiH, te predsjednika Srbije i Turske bude održan u Istanbulu.

Izetbegović je u emisiji “Sedmica” Radio Beograda 1 rekao da se nedavno sreo s Nikolićem, dok su čekali prijem kod predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame u New Yorku.

“Razgovarali smo nekih 40 minuta. Bio je to jedan prijateljski, lijep razgovor. On je jedan, koliko sam vidio, otvoren i iskren čovjek”, rekao je Izetbegović, te dodao da njegov susret sa Nikolićem nije bio medijski ispraćen.

‘Neugodne i uvredljive’ izjave

Izetbegović je naveo da se tada sa Nikolićem dogovorio da zajedno sa predsjednikom Turske Abdullahom Gulom održe trilateralni sastanak u Istanbulu, na kome bi bilo riječi i o unapređenju odnosa Srbije i BiH.

On je, međutim, podsjetio na ranije izjave Nikolića u vezi sa Srebrenicom, haškim optuženikom Ratkom Mladićem i budućnošću BiH, koje su, kako je rekao, bile “neugodne i uvredljive” za građane BiH, te dodao da od Nikolića očekuje posebnu pažnju kada bira riječi o budućnosti BiH, s obzirom na njegovu ulogu u prošlosti.

“Mi želimo da radimo normalizaciju prilika, naravno, samo nas spriječe takve riječi. Naprosto nas šokiraju, kao da vas neko hladnom vodom nanovo pospe”, rekao je Izetbegović.

“Srbi i Bošnjaci su živjeli i nastaviće da žive i nakon svega što su prošli. Dobrih odnosa, međusobnih loših, mi živimo skupa, mi stalno pravimo zajedno državne zajednice, ratujemo i onda nanovo pravimo državne zajednice. Vrijeme je da podvučemo crtu, evo 100 godina ovih dana obilježavamo raznovrsnih ratova na ovim teritorijama, gdje smo i jedni i drugi bili strašne žrtve. … Pa je li vrijeme da podvučemo crtu i da budemo pametniji, da kažemo ‘E, hajde sad sto godina mira da napravimo’. Da budemo, na izvjestan način, pelcovani, da postanemo rezistentni na balkansku glupost”, kazao je član Predsjedništva BiH.

U ranijim medijskim istupima Izetbegović je optuživao Nikolića da je narušio odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije i da svojim izjavama „grubo nasrće na BiH i vrijeđa njene građane“.

Zbog retorike predsjednika Srbije Izetbegović je odbijao da se s njim sastane. Nikolić je krajem prošle godine posjetio bh. entitet Republika Srpska.

Nikolić je prošlog oktobra izjavio za italijanski list Corriere della Sera da Srbija nije odobrila ubijanje Bošnjaka u Srebrenici, te ponovio kako smatra da se ne radi o genocidu, nego o pojedinačnoj krivici pripadnika srpskog naroda.

Istog mjeseca Nikolić je optužio Izetbegovića da je izvlačio iz konteksta njegove izjave o BiH date makedonskoj televiziji. Nikolić je za makedonsku televiziju Sitel rekao da “Bosna polako nestaje pred našim očima”, a kasnije je njegov ured saopćio da se ta izjava ne može tumačiti drugačije “osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine, što je nepodeljeno mišljenje cele međunarodne zajednice”.

Suočavanje s prošlošću

Izetbegović je, u intervjuu za Radio Beograd 1, ocijenio kako je vrijeme “da se srpska javnost, da se srpska nacija zagleda unazad, pogleda, premota taj film, devedesetdruga, devedesetpeta, da se suoči sa tom prošlošću”.

“Mi ne očekujemo nikakva posebna izvinjenja, s obzirom na to šta se tu dešavalo, ali očekujemo da se pazi na riječ, tamo gdje nas mogu zaboljeti. Dakle očekujemo jedno razumijevanje, jedno saosećanje, pa ako nema takvih riječi, pa barem kad su bolna pitanja poput Srebrenice, očekujemo šutnju. Ne negiranje međunarodnih presuda koje govore o genocidu”, rekao je član Predsjedništva BiH.

“Mislim da tu intelektualci srbijanski i političari, srbijanski lideri, trebaju više učiniti. Ne možete naprosto staviti istinu pod tepih. Srpska javnost treba da se suoči s time i onda kada govori o tim stvarima da ne govori olako. Ako će govoriti, da dobro pripazi, naročito njeni lideri, koji je predstavljaju, šta govore o tim stvarima.”

Upitan da li se odnosi Beograda i Sarajeva mogu “resetovati”, kao što je to za odnose Srbije i Hrvatske nedavno sugerirao premijer Srbije Ivica Dačić, Izetbegović je kazao:

“Ne može se ništa resetovati. Ne možete vi gurnuti pod tepih smrti i patnje ljudi, ali … možete se mudrije ponašati, pametnije, odgovornije, humanije u odnosu na budućnost.”

On je ocijenio da Dačić ima pozitivnu energiju, za koju se nada da će pomoći u odnosima Srbije i BiH.

Govoreći o bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Izetbegović je kazao kako misli da je Tadić iskren čovjek, koji je uradio koliko je mogao i “pomalo platio cijenu jer je napravio neke iskorake”.

“Boris Tadić je uhapsio ratne zločince i poslao ih u Hag, dolazio u Srebrenicu, davao izjave koje su za nas sasvim prihvatljive, koje su bile na liniji oporavka odnosa, dakle, na liniji interesa Bošnjaka i Srba, samo nije bilo dovoljno razumijevanja za to”, kazao je Izetbegović.

On je rekao da Srbija, ako želi pomoći Srbima u BiH, treba raditi ne samo sa Banjom Lukom, nego i sa Sarajevom i svim narodima u BiH. Bilo kakav drugi pristup bio bi retrogradan, ocijenio je Izetbegović.

Izvori: Al Jazeera i agencije