Izetbegović: Staviti referendum u RS-u na čekanje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović najavio je da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske.

“Uputit ću zahtjev Ustavnom sudu kojim će biti pokrenut sporazum između entiteta. Mislim da se u ovoj zemlji trebaju poštovati Ustav, zakon i institucije, a ovo što se radi u RS-u je protiv toga. Odluka Ustavnog suda je konačna i obavezujuća. Tražit ću da se referendum stavi na čekanje”, rekao je Izetbegović.

On je govorio nakon sastanaka s predsjednicima druge dvije vladajuće stranke u Federaciji BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudinom Radončićem.

Čović je kazao kako smatra da će se referendum u RS-u održati, ali da on ni na koji način ne smije opstruirati stav Ustavnog suda BiH.

“Ja nisam za to da bilo ko od nas raspravlja o Ustavnom sudu… a još manje o Ustavu Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Dodao je da datum referenduma, 25. septembra, uoči lokalnih izbora u BiH, nije slučajno odabran.

Dodikova ‘politička avantura’

Radončić je rekao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ušao u političku avanturu, ali kako očekuje da će se situacija riješiti političkim i pravnim sredstvima, a kako bi BiH mogla nastaviti svoj put ka EU.

Nakon što je još prošle godine Ustavni sud BiH odlučio da je neustavan 9. januar, Dan RS-a, srpski poslanici u Narodnoj skupštini donijeli su 15. jula ove godine odluku o raspisivanju referenduma i oformili komisiju za njegovo provođenje.

Referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?“. 

Politički predstavnici Bošnjaka u RS-u tražili su od visokog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi referendum, a on je za Al Jazeeru kazao da će sačekati odluku Vijeća za provedbu mira (PIC).

U međuvremenu je odgođena sjednica Upravnog odbora PIC-a, zakazana za danas. 

Sastanak vođa stranaka u vladajućoj koaliciji u FBiH održan je u Predsjedništvu BiH.

Ranije u utorak, Vijeće ministara BiH usvojilo je Mehanizam koordinacije.

Usaglasiti stavove u FBiH

Sastanak u Predsjedništvu BiH bio je prvi susret Izetbegovića i Čovića nakon zaoštravanja tona u njihovoj komunikaciji s početka mjeseca.

Prema riječima Izetbegovića, razgovor je bio iskren, ali nije bilo riječi o zakonu o igrama na sreću, što je ranije bio kamen spoticanja u odnosima SDA i HDZ-a BiH.

Čović je rekao kako su stranački lideri jedan drugom u lice kazali šta su smatrali problematičnim.

Kazao je kako se budući sastanci trebaju održavati jedino ako su prethodno usaglašeni stavovi te da je potrebna bolja komunikacija unutar koalicije.

Prošlog mjeseca, nakon što su Izetbegović i Dodik dogovorili Mehanizam koordinacije, Čović je tvrdio da je na tom sastanku utvrđeno da su iz donošenja odluka izostavljeni kantoni.

Izetbegović je kazao da pozicija kantona nije promijenjena. Čović se kasnije nije pojavio na sastanku s Izetbegovićem.

Radončić je danas rekao da je vladajuća koalicija u FBiH “jaka kao kuća”. 

Najavljeno je održavanje šireg sastanka iduće sedmice, na kojem će stranački lideri raditi na rješavanju nesporazuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije