Izetbegović: Vučić šalje pozitivne signale

Izetbegović: Dodik je naprosto postao paradigma konflikta i Vučić mora biti svjestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj (Arhiva)

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke Demokratske Akcije BiH (SDA BiH) Bakir Izetbegović izjavio je kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednjih godina šalje pozitivne signale, poziva na dijalog, kao i da se uz povremene probleme, odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba popravljaju.

On je to kazao u intervjuu za Faktor, odgovarajući na pitanje smatra li kako lider bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik naglas izgovara ono što Vučić misli.

„To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, neriješenih pitanja, kako u odnosima dvije države, tako i u odnosima dva naroda. Trebali bismo ih brže rješavati. S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići i vjerujem da je i Vučić svjestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta i Vučić mora biti svjestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj“, rekao je Izetbegović.

Pitanje deklaracije

Govoreći o najavi Dodika da će Beograd i Banja Luka uskoro formirati timove stručnjaka koji će raditi na pisanju teksta „zajedničke deklaracije o djelovanju za opstanak Srba“, a koga je pisac Filip David usporedio sa memorandumom SANU od prije 30 godina, Izetbegović je kazao kako su historijska iskustva sa memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu „zaista loša“.

„Šta se želi ovaj put još je nejasno. Vidjet ćemo da li će taj dokument biti namijenjen za amortizovanje reakcija na unutrašnjem planu u Srbiji zbog najave promjene kursa u odnosima s Kosovom ili je zaista riječ o tome što govori gospodin David, ali i drugi. Imajući u vidu sve sukobe kroz koje su narodi Balkana prošli u proteklim decenijama, u kojima su srpske vođe i intelektualci imali centralnu ulogu, najbolji način da se Srbi zaštite jeste da njihovi lideri prestanu sa pravljenjem planova koji ugrožavaju ili podcjenjuju druge“, rekao je lider SDA.

Kako je rekao, šta god da bude „BiH i Bošnjaci znat će da reaguju na pravi način“.

Diktatorska vlast

„Loša je poruka to što je najavljeno da će deklaraciju koja se odnosi isključivo na srpski narod usvajati i Narodna skupština RS. Entitet RS, kao dio BiH, i njegova skupština, ne pripadaju samo srpskom narodu, nego i Bošnjacima i Hrvatima“, rekao je on i dodao kako je BiH nadživjela i one prije njega, pa će nadživjeti i njega i njegove praunuke.

Prema njegovim riječima, Dodikova politika će postupno izgubiti snagu i usporit će se kao mašina kojoj ponestaje goriva.

„I pokazat će se da je ono što izgleda kao Dodikova snaga, ustvari bila njegova glavna slabost. A to je nekontrolisana, diktatorska vlast u Republici Srpskoj“, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Agencije