Izetbegovićev kabinet: Reakcija Ivanića i Čovića neprimjerena i nepotrebna

Annan je kada je postao generalni sekretar UN-a s gorčinom spominjao genocid u Srebrenici (Anadolija)

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopćeno je danas da odbacuju i da smatraju neprimjerenom i nepotrebnom reakciju članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana.

U saopćenju se navodi da je potpuno nejasno šta to u telegramu saučešća “duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije” i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje? 

„Dovode li u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde? Dovode li u pitanje da su UN vlastitu  “zaštićenu” zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje su UN počinile tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će „vječno progoniti našu historiju“?, navodi se u saopćenju iz Izetbegovićevog kabineta.

Dodaje se da posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i općenito zločinima počinjenim nad Bošnjacima. 

Dvostruki standardi Dragana Čovića

„Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsjedavajućeg, unatoč upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsjedništvu BiH“, stoji u saopćenju.

Navodi se da „sve što je napisano u telegramu saušešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje“. 

„Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao istinu i za to mu nije trebala bilo čija saglasnost. Istina se ne može promijeniti, ne smije se prešućivati, i od nje se niko ne može ograditi“,  saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Telegram saučešća zbog smrti generalnog sekretara UN-a Kofija Annana postao je povod sukoba među članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U ime državnog vrha BiH, telegram je Annanovoj porodici uputio Bakir Izetbegović, ali su se od te poruke distancirali članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Čović i Ivanić su naveli da se Izetbegović nije konsultovao sa njima o slanju telegrama, a onda su dodali kako im nije sporna samo ta činjenica, nego i sadržaj poruke.

“Ne dijelimo ocjene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Annana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, stoji u zajedničkoj izjavi Čovića i Ivanića.

Reakcija na telegram saučešća

Njihova reakcija uslijedila je nakon što je Izetbegović u ime Predsjedništva BiH Annanovoj porodici uputio saučešće, a u telegramu je istakao kako bivši generalni sekretar u mnogo čemu predstavlja simbol samih Ujedinjenih nacija jer je “učestvovao u propustima i greškama koje su, između ostalog, dovele do genocida u Srebrenici”.

“Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se zbog nje izvini olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihovih porodica, koja je potvrđena presudama međunarodnih sudova”, naveo je Izetbegović.

Ime Kofija Annana za BiH je posebno vezano jer je u vrijeme rata u BiH bio izaslanik UN-a zadužen za mirovne operacije. Na toj dužnosti ga je zatekao i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici iz 1995. godine.

Annan je kasnije, kada je postao generalni sekretar UN-a, s gorčinom spominjao i taj zločin, kao i genocide u Ruandi, upozoravajući kako UN to nije smio da dopusti.

“Masovna ubistva u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi sramota su za UN, jer su strašni zločini počinjeni pred očima naših vojnika. Bili smo u stanju da spriječimo te zločine, ali umjesto toga, mi smo povukli svoje redove. Zemlje – članice Vijeća sigurnosti UN-a napravile su grešku. Svi smo mi zakazali”, rekao je Annan u januaru 2004. godine.

Izvor: Agencije