Izetbegović podržao britansku rezoluciju: Za mir i stabilnost

Bakir Izetbegović je istakao da istina i pravda nisu neprijatelji mira i stabilnosti (Getty Images)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, uputio je pismo Gerardu van Bohemenu predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a u kojem izražava svoju punu podršku nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti o Srebrenici kojeg je predložilo Ujedinjeno Kraljevstvo, javlja Anadoliju.

“Poštovani  g. Predsjedniče, Obraćam Vam se u funkciji člana Predsjedništva BiH, izražavajući moju punu podršku nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti predloženu od strane Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Predložena rezolucija obilježava godišnjicu s poštovanjem i na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost sa preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid“, navodi se u pismu.

Izetbegović je u pismu istakao da je više nego prikladno i historijski značajno da Vijeće sigurnosti održi komemoraciju povodom genocida u Srebrenici, te oda počast žrtvama usvajanjem ove rezolucije.

Pogrešna procjena

“Zaštićena zona Ujedinjenih nacija, Srebrenica, pretvorila se u najmračniji čas UN-a, jer ova organizacija, po vlastitom priznanju, nije zaštitila civilno stanovništvo u Srebrenici uprkos svojoj obavezi. U svom Izvještaju o padu Srebrenice, koji je podnesen 2000. godine, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan navodi da greškom, pogrešnom procjenom i nemogućnošću da se prepozna obim zla s kojim su suočene, Ujedinjene nacije nisu učinile svoj dio posla kako bi  pomogle da se spasi narod Srebrenice“, naglasio je Izetbegović.

Podsjetio je da je u svom obraćanju na komemoraciji povodom genocida u Srebrenici održanoj 1. jula 2015, generalni sekretar Ban Ki-moon je izjavio: “Ujedinjene nacije, koje su osnovane sa ciljem sprečavanja ponavljanja takvih zločina, i pored odgovornosti, nisu uspjele sačuvati živote nedužnih civila koji su tražili zaštitu od sukoba i nasilja oko njih. Tajništvo Ujedinjenih nacija, Vijeće sigurnosti i zemlje članice dijele krivicu.“

“Argumenti od strane nekih da će donošenje ove rezolucije imati negativne posljedice po stabilnost u Bosni i Hercegovini i produbiti podjele u našem društvu, duboko su cinični i trebaju biti kategorično odbačeni od strane Vijeća sigurnosti“, istakao je on.

Istina i pravda nisu neprijatelji mira i stabilnosti. Naprotiv, oni održavaju mir i stabilnost.

Proces pomirenja ne može ići naprijed ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina i nastojanje da se počinitelji privedu pravdi.

Izetbegović je naglasio da oni koji žele bolje odnose u Bosni i Hercegovini, i sa Bosnom, moraju prihvatiti prošlost, suočiti se sa istinom, prestati da vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih istorijskih činjenica.

Zamračivanje istine

“To su stvari o kojima se ne može diskutovati, jer istina o genocidu ne može biti predmet pregovora”, istakao je Izetbegović, koji je također naglasio da mnogi u Bosni i Hercegovini i drugdje u regiji, uključujući i visoke državne zvaničnike, i dalje javno poriču genocid u Srebrenici, odbijajući da ga nazovu pravim imenom, sistemski zamračujući istinu o tome što se dogodilo u Srebrenici, unatoč presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da je u Srebrenici počinjen genocid, i presudi Međunarodnog suda pravde od 27. marta 2007, da djela počinjena u Srebrenici imaju sve odlike genocida.

“20. godišnjica genocida u Srebrenici prilika je da ojačamo i podupremo temelje naše humanosti”, navodi se u pismu te ističe da na ovoj prigodnoj svečanosti, Ujedinjeni narodi i Vijeće sigurnosti trebaju biti ujedinjeni u osudi genocida u Srebrenici, afirmirajući kolektivnu odlučnost da se spriječi njegovo ponavljanje, u svijetlu lekcije naučene iz Srebrenice.

“Ne možemo vratiti mrtve, niti možemo izbrisati bol iz srca njihovih najmilijih. Ono što možemo učiniti jeste da pružimo dostojanstvo i pravdu onima koji su u Srebrenici preživjeli genocid, koji su izdržali užasne bolove i patnje u zadnjih dvadeset godina. To dugujemo ne samo umrlima, niti onima koji su preživjeli, već nama samima, ljudskosti koju svi imamo u sebi, i budućim generacijama koji zaslužuju sigurniji, bolji i pravedniji svijet. Želim snažno potaknuti članove Vijeća sigurnosti da glasaju u korist nacrta rezolucije koji je predložilo Ujedinjeno Kraljevstvo, izražavajući svoju zahvalnost što ćete im predočiti ovo pismo. Primite, g. Predsjedniče izraze mojega najdubljega poštovanja”, navodi se u pismu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izvor: Agencije