Izglasan porez za bogate u Francuskoj

Dodatni porez stupa na snagu od fiskalne 2011. godine (EPA)

Poslanici francuskog parlamenta odobrili su uvođenje specijalnog poreza bogatijim građanima, što je dio napora da se dostignu ranije utvrđeni ciljevi za smanjenje budžetskog deficita.

Cilj vlade je prikupljanje dodatnih deset milijardi eura u 2012. godini i smanjenje od milijardu eura iz potrošnje, dok Pariz pokušava postepeno smanjiti državni deficit kako bi do 2013. godine dostigao 3 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) predviđenog pravilima Evropske unije, prenosi AFP.

Poslanici francuskog parlamenta glasali su o dodatnom porezu u noći između 19. i 20. oktobra, nakon što je postignut sporazum između vlade predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njegove stranke UMP i centrista o uslovima poreza.

Prema novoj mjeri, građani čija su godišnja primanja između 250.000 i 500.000 eura plaćat će specijalni porez od 3 posto, dok će oni s primanjima većim od 500.000 eura plaćati 4 posto dodatnog poreza.

Dodatni porez, koji stupa na snagu od fiskalne 2011. godine, bit će punosnažan do uravnoteženja francuskih javnih finansija.

Izvor: Agencije