Izgubljena generacija bez posla

Globalna finansijska kriza imala je katastrofalan efekat na mnoge stanovnike Evrope. Jedna od kategorija koje su najviše pogođene su mladi.

U Portugalu blizu 35 posto njih ne uspijeva pronaći posao. A zbog strahovanja da nezaposlenost mladih vodi do kasnije trajne nezaposlenosti sve više se govori o takozvanoj izgubljenoj generaciji, izvijestio je Barnaby Phillips, novinar Al Jazeere.

Dva mjeseca nakon što je završila školu dani Sare Coito počinju ličiti jedan na drugi – provodi ih tražeći posao. Oni koji se nude slabo su plaćeni i na određeno su vrijeme. Ali svejedno, aplicira i na njih.

A ponekad, u rijetkim slučajevima, ode na razgovor.

Posljednjih sedmica bila je na 20, tako da se trudi ne polagati suviše nade u dobar ishod.

Coito kaže: “Šaljem CV, ali ne dobivam odgovor, a ako odgovore, kažu mi da nemam iskustva. Nakon toliko NE polako gubim motivaciju i ostajem kući jer je stvarno mnogo teško naći posao.

‘Dugoročne posljedice’

“Problem sa mladima koji su dugo bez posla, kao ovdje u Portugalu, leži u dugoročnim posljedicama. Ekonomisti vjeruju da će njihove opcije za karijeru, zarada, ali i sveopća sreća mnogo trpjeti zbog dugoročne nezaposlenosti. Pa, iako ekonomije južne Evrope počinju da se oporavljaju, posljedice krize osjećat će se decenijama”, izvijestio je Phillips.

Claudia Lopes je nešto starija od Sare i iskusna je scenografkinja u pozorištu. Trudi se da stalno okupira svoju pažnju nečim novim. Ali posla je sve manje. Bez stalnog je već dvije godine. A u tim uvjetima, kaže, nije u mogućnosti osnovati porodicu.

Lopes ističe: “Mnogi moji prijatelji su u težoj situaciji, jer ja nemam djecu. Imam prijatelje koji imaju dvoje, pa su tu školarine, zdravstveno osiguranje i šta sve ne. Moraju tražiti pomoć od svojih roditelja. Opstajemo zahvaljujući generaciji naših roditelja”.

Za Saru, ipak, ima dobrih vijesti. Hostel gdje je bila na razgovoru za posao ponudio joj je radno mjesto.

Plaćaju samo nekoliko stotina eura mjesečno što nije mnogo novca za život u gradu.

Ali mladim Evropljanima je jedino bitno negdje početi, jer im je jasno da je izlazak iz začaranog kruga nezaposlenosti, sam po sebi, veliki poduhvat.

Izvor: Al Jazeera