Izgubljeno u prijevodu: Šta je Trump rekao o Nijemcima?

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na Twitteru je demantirao navode o Trumpovim komentarima (EPA)

Izvještaj njemačkog Der Spiegela po kojem je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump tokom sastanka sa čelnicima EU-a u Briselu kazao da su “Nijemci loši, vrlo loši” izazvao je pometnju u svjetskim medijima.

Diskusija o navodnoj Trumpovoj izjavi je pokrenuta, između ostalog, zbog toga što su drugi njemački mediji različito preveli i interpretirali Trumpove riječi, koje je Der Spiegel objavio na engleskom jeziku uz objašnjenje.

Der Spiegel je izvijestio i da je Trump rekao: “Pogledajte samo milione vozila koja oni prodaju SAD-u. Užasno. To ćemo zaustaviti”. Tu rečenicu list je objavio samo na njemačkom jeziku.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, koji je prisustvovao sastanku u Briselu, rekao je da je izvještaj u kojem se navodi da je Trump kazao da su “Nijemci loši” pogrešan.

„Nije rekao da se Nijemci ponašaju loše“, kazao je Juncker novinarima na Siciliji uoči početka skupa G7.

„Rekao je ‘imamo problem, kao i drugi, sa njemačkim budžetskim viškom’. Dakle, nije uopće bio agresivan. ‘Loš’ ne znači ‘zao“, kazao je Juncker.

Spicer: Trump nije bio agresivan

Uskoro se u diskusiju uključio i glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer, odgovarajući novinarki New York Timesa Maggie Haberman, koja je prenijela Spiegelovu vijest na svom Twitter nalogu.

Spicer joj je javno odgovorio na društvenoj mreži, poručivši:  „Samo što to nije istina: Juncker kaže da Trump nije bio agresivan po pitanju njemačkog budžetskog viška“.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Gary Cohn kazao je tokom skupa G7: „[Trump] je rekao je da su vrlo loši po pitanju trgovine, ali on nema problem s Njemačkom. Kazao je da mu je otac iz Njemačke. Rekao je, ‘Nemam problem s Njemačkom. Imam problem s njemačkom trgovinom’.“

Još jedan zvaničnik kazao je za Washington Post da Trump nije koristio riječ „loš“.

Prilikom obraćanja medijima s japanskim premijerom Shinzom Abeom, Trump je ignorirao novinara koji je pitao da li je nazvao Nijemce „lošim“.

Izvor: Agencije