Izjašnjavanje Austrijanaca o izlasku iz EU

Austrija je 1. januara obilježila 20 godina od ulaska u EU (EPA)

Građani Austrije će ove godine imati priliku da se izjasne o istupanju zemlje iz Europske unije, nakon što su vlasti odobrile inicijativu za održavanje izjašnjavanja građana, koje će biti održano od 24. juna do 1.jula.

Inicijatori izjašnjavanja, okupljeni oko Inge Rauscher iz “Inicijative domovina i ekologija”, već su 2011. pokušali da pokrenu izjašnjavanje građana, ali tada nisu imali uspjeha zbog formalnih grešaka.

Ta inicijativa ističe da predstavljaju “nezavisni i nadpartijski komitet pojedinaca”, koji želi omogućiti Austrijancima da se “zvanično izjasne za obnavljanje slobodne i neutralne Austrije bez tutorstva EU”.

Dvadesetogodišnjica pristupanja Uniji

Rauscher je naglasila da ne postoji konkretan cilj u vezi broja potpisa koji žele prikupiti.

Odobrenjem za održavanje izjašnjavanja, prema njenim riječima, država pokazuje da je moguće istupanje iz EU i da je pravno dozvoljeno.

Austrija je 1. januara obilježila 20 godina od ulaska u EU i tim povodom su austrijski zvaničnici ukazali na brojne prednosti članstva, uz ocjenu da bi Austrija daleko lošije stajala u svim oblastima da nije pristupila Uniji, prenose agencije.

Izvor: Agencije