Oglasi

Izjava zvaničnika EU-a naljutila Makedonce

Žestoke reakcije nakon što je ambasador Evropske unije u Skoplju Aivo Orav upotrijebio termin Slavomakedonci.
U Makedoniji se čuju i zahtjevi da ambasador Orav napusti zemljuWikipedia

Ambasador Evropske unije (EU) u Makedoniji Aivo Orav u ponedjeljak je izjavio da nije imao namjeru nikoga uvrijediti kada je Makedonce nazvao Slavomakedoncima, niti je to bila politička izjava.

"Mi u institucijama EU-a razumijemo koliko je osjetljivo ovo pitanje, a i ja to lično razumijem", izjavio je on za makedonske medije, prenosi Tanjug.

Zbog toga što je, govoreći u Evropskoj komisiji (EK), Makedonce oslovljavao kao Slavomakedonce, Orav je u ponedjeljak hitno pozvan na sastanak s predsjednikom Makedonije Ðorđom Ivanovim, koji je od ambasadora EU-a zatražio da se javno izvini makedonskom narodu i da izrazi poštovanje prema osnovnom principu samoopredjeljenja i samonazivanja.

'Ne doprinose rješenju'

U nedjelju je na govor ambasadora EU-a reagirala makedonska Vlada.

"Ukoliko postoji ideja da predstavnici EK-a u jednom trenutku, kako bi se svidjeli Makedoncima, koriste termin makedonski, a u drugom, kako bi se svidjeli našim susjedima, koriste termin Slavomakedonci, trebaju biti svjesni da ovakvim odnosom nikako ne doprinose rješavanju ovog otvorenog pitanja" o imenu makedonske države između Makedonije i Grčke, navedeno je u saopćenju.

Preimenovanje makedonskog naroda od strane ambasadora EU-a izazvalo je žestoke kritike političkih stranaka, nevladinih organizacija i komentare na društvenim mrežama, a neki su tražili i da Orav napusti Makedoniju.

Izvor: Agencije