Izlazne ankete: Vode stranke za otcjepljenje Katalonije

Prema istraživanju sprovedenom poslije zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima u Kataloniji, većinu poslaničkih mjesta u regionalnoim parlamentu osvojit će stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio parlament Katalonije, grupa “Zajedno za DA” (Junts pel si), osvojila je 70 mjesta, od 135 u parlamentu.

Ljevičarske stranke, koje se također zalažu za otcjepljenje, mogle bi osvojiti 13 mjesta. Ove dvije koalicije obećale su da će jednostrano proglasiti nezavisnost u roku od 18 mjeseci. 

Partijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mjesta u parlamentu da bi mogli da nastave da se bore za ostvarenje svog cilja, naveo je ranije Reuters.

Odziv u 13 sati po srednjoveropskom vremenu bio je 35 posto, pet posto više nego na regionalnim izborima 2012, prenio je Reuters.

Regionalni parlamentarni izbori se doživljavaju kao referendum o otcjepljenju te bogate regije od Španije, ukoliko se birači većinski opredijele za stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Glasačka mjesta u toj regiji na sjeveroistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika zatvaraju se u 20 sati.

Za nezavisnost se zalažu dvije koalicije – “Zajedno za da”, koju predvodi aktuelni predsjednik pokrajine Artur Mas, i koalicija radikalne ljevice “Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP)”, koja zagovara otcjepljenje od EU i Trojke, a koja bi, po procjenama posmatrača, mogla da bude “jezičak na vagi” u budućoj preraspodjeli snaga.

S druge strane, koalicija “Katalonija, da mi možemo”, koju čine ljevičarski Podemos i katalonska Zelena socijalistička partija, zagovaraju federalnu Španiju i održavanje referenduma kako bi se riješilo nacionalno pitanje u Kataloniji.

Upozorenje Madrida

Na “sudbonosnim” izborima za Kataloniju učestvuje ukupno 11 političkih subjekata. Katalonci, njih 196 hiljada koji živi izvan pokrajine će svoje glasove na izborima moći dati u španskim konzulatima.

U tom slučaju, Mas obećava da će “progurati secesiju” pokrajine, u kojoj živi oko 7,5 miliona ljudi i koja ostvaruje petinu španske proizvodnje.

“Jasno je da, ako osvojimo većinu glasova 27. septembra, priča o referendumu je završena. Ako pobjede kandidati koji su za otcjepljenje, Katalonija će proglasiti nezavisnost u roku od 18 do 24 mjeseca”, istakao je Mas ove sedmice u intervjuu za AFP, upozorivši da, ukoliko se Madrid sa tim ne složi, Katalonija neće platiti svoj dio španskog duga.

Vlada u Madridu, koja se snažno opire otcjepljenju Katalonije, čime bi ostala bez velikih kompanija i banaka, upozorila je na ekonomsku i finansijsku propast u slučaju da do otcjepljenja dođe, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije