Izložba Forenzika: Vizuelni dokazi o žrtvama iz BiH

Projekat je počeo kao akademska misija prikupljanja podataka (Al Jazeera)

Novi projekat bosanskohercegovačke umjetnice Šejle Kamerić, instalacija Ab uno disce omnes, dio je izložbe Forenzika: Anatomija zločina u muzeju Wellcome Collection u Londonu, koja će biti otvorena u četvrtak, 26. februara, i trajat će šest mjeseci.

Rad Kamerić fokusiran je na ulogu i razvoj forenzičke medicine u Bosni i Hercegovini nakon rata (1992–1995) i brutalno naslijeđe genocida i egzekucija, ali i raspleta, kako u forenzičkom tako i u socijalnom smislu.

U samoj instalaciji to se doživljava u stvarnom hladnjaku iz mrtvačnice, u kojem se videosnimci nasumično emitiraju, te tako svaki posmatrač ima jedinstven susret s ovim djelom.

Interaktivna baza podataka

Ab uno disce omnes poziva na hitno razmatranje anatomije rata i vitalne važnosti sakupljanja, procesuiranja i upravljanja dokazima, otkrivajući razmjere ljudske tragedije. 

Ova ogromna interaktivna baza podataka, koja se stalno razvija, može se pretraživati kroz Ab uno disce omnes web-stranicu

Kamerić je prikupila izvanredan broj individualnih slučajeva, fotografija, filmskih zapisa, zakonskih dokumenata, forenzičkih izvještaja, zapisa svjedočenja i medijskih izvještaja, kao i videosnimaka procesa istraživanja na terenu.

Misija prikupljanja podataka

Svjedočeći o nestanku nebrojenih članova porodica širom regije i bolnom forenzičkom procesu pronalaska i identifikacije žrtava masakra, Ab uno disce omnes nastoji pomiriti kulturnu, političku i historijsku prazninu između širenja statističkih informacija i trajnih posljedica koje rat ostavlja na ljude.

Projekat je počeo kao akademska misija prikupljanja podataka – pedantan proces veoma sličan metodologiji medicinskog istraživanja, gdje se informacije sveobuhvatno prikupljaju, provjeravaju, analiziraju i sistematski kategoriziraju.

Najveća privatna dobrotvorna fondacija

Muzej Wellcome Collection, u okviru kojeg se nalazi i svjetski poznata biblioteka s gotovo milion knjiga i publikacija, nalazi se u Londonu, u Eustom Roadu 183.

Muzej je dio fondacije Welcome Trust koju je 1936. godine osnovao Sir Henry Wellcome.

Wellcome Trust danas je najveća svjetska privatna dobrotvorna fondacija koja finansira medicinska i veterinarska istraživanja.

 

Sa svakom novom informacijom projekat je rastao i postajao kompleksniji, postavljajući važna pitanja koja se tiču prirode informacija filtriranih kroz birokratske barijere i načina na koji se posljedično percipiraju kada se uporede s drugim arhivama dokumenata i slika iz širokog spektra izvora, na kraju postavljajući pitanje: Koje su posljedice nametanja jednog gledišta na skup međusobno povezanih informacija?

‘Po jednom upoznaj sve’

Naziv djela – Ab uno disce omnes dolazi od Vergilijevog djela Eneida i prevodi se kao From one learn to know all, u prijevodu: “Po jednom (slučaju) upoznaj sve”. Ili u tumačenju – kakav je jedan takvi su svi, odnosno kakav je jedan takvi su i ostali.

Rad Šejle Kamerić je snažan “muzej” vizuelnih dokaza, gdje smo pozvani da učimo kroz oči umjetnice koja nas vodi kroz težak krajolik, avetinjskom perspektivom jednog čovjeka koji predstavlja živote više hiljada ljudi.

Ab uno disce omnes poziva na hitno razmatranje anatomije rata i vitalne važnosti sakupljanja, procesuiranja i upravljanja dokazima, otkrivajući razmjere ljudske tragedije.

Kroz međusobno isprepletene niti sjećanja, podataka i statistike Kamerić je uklopila izazove tog nestabilnog procesa i intenzitet sopstvenog puta u pokušaju da ga shvati – stvarajući zamršenu mrežu preispitane historije, obnovljenih života i evidentno nesigurne budućnosti.

Izvor: Al Jazeera