Izmir: Raste popularnost Erdoganove stranke

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan planira tijekom 2015. godine, nakon parlamentarnih izbora zakazanih za ljeto, promijeniti Ustav.

Liberalni mediteranski grad Izmir, koji kontrolira oporba, nikad nije bio teritorij AK partije. 

Ali, AK partija, koju uglavnom podržavaju konzervativni glasači, i u Izmiru sve više stječe popularnost, javlja reporter Al Jazeere Bernard Smith.

U ožujku je, tada premijer, Erdogan, okupio tisuće pristaša na skupu u Izmiru. Dolazak konzervativnih Turaka u potrazi za zaposlenjem mijenja demografsku sliku ovog područja.

Uhodana politička mašina

Erdoganova stranka je dobro uhodana politička mašina koja kontrolira osam od 26 parlamentarnih mandata u Izmiru.

“Imamo formulaciju koju zovemo 3+3+3 – tri člana iz glavnog tijela, tri iz ženskog i tri iz omladinskog ogranka. Obilaze svaki okrug, ulicu po ulicu, kuću po kuću. Znaju tko će za koga glasovati i posjećuju te glasače kako bi razgovarali izravno s njima”, kaže Bulent Delican iz stranke AK u Izmiru.

Erdogan je izjavio da nakon izbora želi da se sve stranke okupe kako bi kreirale novi Ustav. Ali, ako njegova stranka osvoji dvotrećinsku većinu, mogao bi prijeći na idući korak bez oporbe.

“Okvir sadašnjeg turskog Ustava napisan je nakon vojnog udara 1980. godine. Opće je mišljenje da je zemlji potreban novi Ustav. Tijekom dvije godine, višestranački odbor je bezuspješno pokušavao prevazići sporna pitanja u modernoj Turskoj, kao što su definicija državljanstva i zaštita vjerskih sloboda”, izvještava Smith.

Nesuglasice o predsjedničkim ovlastima

Jedan od problema bile su i nesuglasice u vezi s prijedlozima o izvršnim ovlastima predsjednika.

“Ustavna debata će, ako AK stranka ne bude imala ustavni mandat, biti vrlo burna, jer će svi govoriti da nam treba novi Ustav, ali malo je vjerovatno da će biti postignut konsenzus za predsjednički sustav. A AK partija će to pokušati postići”, objašnjava politički analitičar Fuad Keyman.

AK partija želi dobiti nove pristaše. Snažna ekonomija i dalje je njihov ključni argument.

Mnogo toga značajnog moglo bi se događati do ljeta, kada bi trebali biti održani parlamentarni izbori.

Izvor: Al Jazeera