Izrael anektira 150 hektara poljoprivrednog zemljišta na Zapadnoj obali

Ova će aneksija, provede li se do kraja, biti najveća zadnjih godina u Jordanskoj dolini (EPA)

Izrael upravo provodi aneksiju 150 hektara poljoprivrednog zemljišta u Jordanskoj dolini na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je COGAT – tijelo Ministarstva odbrane zaduženo za koordinaciju izraelskih aktivnosti na palestinskoj teritoriji.

“Sukladno odluci donesenoj na političkoj razini (…) mi smo u završnoj fazi prije nego se to zemljište proglasi teritorijom izraelske države”, saopštio je  COGAT za AFP.

Kako navode izraelski mediji, riječ je o 150 hektara zemljišta blizu palestinskog grada Jerihona i jevrejskog naselja Almoga.

Ova će aneksija, provede li se do kraja, biti najveća zadnjih godina u Jordanskoj dolini, rekao je za AFP Hagit Ofran, čelnik izraelske nevladine organizacije protiv kolonizacije “Mir odmah”, prenosi Hina.

Zategnute prilike

Ona bi mogla izazvati novu napetost s Palestincima, ali i s Amerikancima i Evropljanima, u ionako zategnutim prilikama.

U stvari, dio tog zemljišta već obrađuju izraelski poljodjelci, piše izraelski tisak. Izrael je i ranije takva pripojenja teritorija opravdavao pozivajući se na zakon koji dopušta da se Palestincima oduzme zemlja koja se dugo nije obrađivala.

“Iskreno smo zabrinuti zbog sadašnje izraelske politike što se tiče kolonija”, istakao je u utorak glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby.

Evropski ministri vanjskih poslova su u ponedjeljak pak opetovali svoje “odlučno protivljenje izraelskoj politici kolonizaciji”, rušenju palestinskih građevina – pa i projekata koje finansira EU – te konfiskaciji.

Izvor: Agencije