Izrael bombardirao uporište ISIL-a na Golanu

Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni: Pripadnici ISIL-a u nedjelju napali izraelsku vojsku (EPA)

Izraelske zračne snage izvršile su udar na položaj boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sirijskoj Golanskoj visoravni, prenosi list Haaretz pozivajući se na odjel za odnose s javnošću izraelske armije.

Iz vojske Izraela navode kako je ova vojna akcija, tokom koje je ispušteno deset jednotonskih bombi, bila nastavak odgovora na incident koji se desio u nedjelju kada su borci ISIL-a pucali na izraelske vojnike nakon čega je uslijedio izraelski zračni udar u kojem su poginula četiri pripadnika ISIL-a.

Na mjestu udara u nedjelju navečer ranije su bile snage posmatračke misije UN-a UNDOF koja je ranije bila na izraelsko-sirijskoj granici u slučaju obustave prekida vatre između dvije države. No, UNDOF se ranije povukao, a lokalitet su koristili ISIL-ovci za obuku.

Kako navodi izraelska vojska, ova lokacija je bila baza operacija ISIL-ovog ogranka na Golanu, grupe Shuhada al-Yarmouk i iz nje su napadnuti izraelski vojnici u nedjelju ujutro. Dodaje se kako su zračni udari napravljeni „kao prevencija povratka terorista u građevinu koja je fundamentalna prijetnja regiji“.

Kamionet sa teškim mitraljezom

Pripadnici Shuhade al-Yarmouk, koja se zaklela na vjernost ISIL-u 2012. godine, razmijenili su vatru sa izraelskim vojnicima u nedjelju ujutro, a potom je izraelski avion uništio manji kamionet sa teškim mitraljezom.

Niko od Izraelaca nije povrijeđen, dok su četiri napadača poginula pri uništenju kamioneta koji je pogođen nekoliko stotina metara od granice, na teritoriji Sirije.

Iz sirijske opozicije za Haaretz kažu kako je ovaj nedjeljni napad ISIL-a bio pokušaj da se Izrael aktivno umiješa u borbe na sirijskoj teritoriji.

Izvor: Agencije