Izrael će spriječiti svaki pokušaj povrede granice

Benjamin Netanyahu nije precizirao datum sastanka (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je na početku sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da je svaka posjeta Moskvi prilika da se djeluje zajedno i pokušaj da se stabilizira situacija u regiji Bliskog istoka i poveća sigurnost.

“Naše je mišljenje da bi Iran trebao napustiti Siriju, to nije nešto novo za vas”, rekao je Netanyahu Putinu.

“Sirijska letjelica je narušila izraelski zračni prostor. Mi smo je presreli i nastavit ćemo djelovati odlučno protiv svakog ubacivanja, na kopnu ili zraku”, dodao je on.

Izraelski premijer je izrazio očekivanje da svako poštuje suverenitet Izraela i da Sirija poštuje sporazume o razdvajanju snaga.

Ruski lider je rekao da se ekonomski i vojni odnosi između Izraela i Rusije razvijaju u pozitivnom pravcu, prenijeli su izraelski mediji.

Oboren sirijski dron

Ovo je treći sastanak Putina i Netanyahua u posljednjih pola godine.

Netanyahu je doputovao u Moskvu u vrijeme kada sirijski predsjednik Bashar al-Assad preuzima kontrolu nad južnom Sirijom, a Izrael nastoji spriječiti da Iranci ojačaju u toj zemlji.

Putin se odvojeno sastaje s Ali Akbarom Velayatijem, visokim savjetnikom iranskog vrhovnog lidera, ajatolaha Ali Khameneia.

Prije nego što je Netanyahu sletio u Moskvu, osmatrački dron iz Sirije se ubacio u izraelsku teritoriju, a oborila ga je raketa Patriot, nakon što je 16 minuta bio u izraelskom zračnom prostoru.

Netanyahu se u utorak sastao s Putinovim specijalnim izaslanikom Aleksandrom Lavrentijevim i zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejom Veršininom u Jerusalemu i razgovarao o razvoju regionalnih događaja.

Izraelski premijer je ponovio poziciju Izraela da neće tolerirati vojno prisustvo Irana i njegovih saveznika bilo gdje u Siriji i da se ta zemlja mora strogo pridržavati Sporazuma o razdvajanju snaga iz 1974. godine.

Krijumčarenje oružja Hezbolahu

Izrael je više puta saopćio da neće tolerirati iransko vojno prisustvo u susjednoj zemlji, izvodio je udare na snage koje podržava Teheran i sprečavao pokušaje da se prokrijumčari oružje libanskom šiitskom Hezbolahu.

Rusija je navodno pristala držati iranske snage na određenoj udaljenosti od granice na Golanu, ali je potpuno iransko povlačenje označila sasvim nerealnim.

Izraelski mediji također navode da Rusija, iako podržava Assada, koji je u savezništvu s Iranom, uglavnom žmiri na česte napade na iranske mete koji se pripisuju Izraelu.

Netanyahu smatra da je spremnost Rusije da tolerira takvu aktivnost rezultat njegovih čestih konsultacija s Putinom.

Izvor: Agencije