Izrael dao rok Palestincima da se isele iz Khan al-Ahmara

Ovaj potez je izazvao kritike Palestinaca i nekih evropskih zemalja (Reuters)

Izrael je palestinskim stanovnicima beduinskog sela Khan al-Ahmar na Zapadnoj obali poručio da imaju rok do 1. oktobra da odu prije nego što njihove kuće budu srušene.

Ovo naselje drvenih koliba izgrađeno je u pustoj dolini pored izraelskog autoputa koji ide od Jerusalema do Mrtvog mora.

Izrael planira srušiti ovo selo i njegovih 180 stanovnika – beduina koji žive uzgajajući stoku preseliti 12 kilometara dalje, na mjesto koje se nalazi u blizini palestinskog sela Abu Dis i u blizini jedne deponije, prenosi Reuters.

“Niko neće otići. Morat će nas izbaciti silom. Ostajemo na našoj zemlji i nećemo otići, samo silom”, kazao je Al Jazeeri Eid Abu Khamis, glasnogovornik sela.

Ovaj potez je izazvao kritike Palestinaca i nekih evropskih zemalja, koje upozoravaju na posljedice toga po tu zajednicu i po izglede za mir.

Poslana pisma stanovnicima

Izraelska vojska saopćila je da nije još utvrđen datum za rušenje kuća i da se ne zna da li će one biti srušene s krajnjim rokom za preseljenje beduina.

Kako navodi britanska agencija, izraelske sigurnosne snage su u nedjelju ujutro poslale pisma stanovnicima tog sela, u kojima im savjetuju da dobrovoljno sruše kuće do zadatog roka, jer će ih, u suprotnom, oni srušiti.

Vrhovni sud Izraela odbacio je peticije kojima bi ovaj potez bio spriječen, time se usaglašavajući s izraelskim vlastima, koje tvrde da je ovo selo bilo izgrađeno bez neophodnih dozvola.

Palestinci, s druge strane, tvrde da je takve dozvole nemoguće dobiti.

Oni navode da je rušenje kuća u ovom selu dio plana Izraela da stvori krug naselja kojim će efektivno odvojiti Istočni Jerusalem (koji Palestinci vide kao prijestolnicu željene nezavisne države) od Zapadne obale, teritorije koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i potom anektirao.

Izvor: Al Jazeera i agencije