Izrael diže ogradu na granici sa Jordanom

Ograda duga 30 kilometara će koštati blizu 500 miliona dolara (AP)

Izraelska vlada odobrila je fondove za ogradu koja će biti podignuta na dijelu istočne granice te zemlje sa Jordanom.

Premijer Benjamin Netanyahu je rekao da će ograda biti duga 30 kilometara i da će početi od Eilata na Crvenom moru, na jugu, ka mjestu gdje se gradi novi aerodrom, prenosi Tanjug.

On je objasnio da će čitava ograda biti na izraelskoj teritoriji i neće kršiti suverenitet Jordana. Plan o izgradnji je koordiniran s jordanskim vlastima.

Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994. godine i od tada su odnosi prijateljski. U posljednjih nekoliko godina Izrael je podigao utvrđene ograde na granici s Egiptom da spriječi dolazak afričkih migranata i na Golanskoj visoravni da spriječi ubacivanje iz Sirije.

“Izgradnja ograde u ovom području će biti na izraelskoj strani granice i neće kršiti suverenitet Hašemitske Kraljevine Jordan, njene nacionalne interese, niti čast”, navedeno je u saopćenju Netanyahuovog kabineta, kako prenose izraelski mediji.

Visoki troškovi

Također navode da je 30 kilometara duga ograda samo jedan njen segment i da se troškovi procjenjuju na dvije milijarde šekela (blizu 500 miliona dolara).Ograda će biti slična onima na granici s Egiptom i Sirijom.

Netanyahu je prije više godina najavio planove o izgradnji ograde na granici s Jordanom, ali je potrebnija bila barijera na sirijskoj zbog građanskog rata u toj zemlji.

Izraelski odbrambeni zvaničnici vjeruju da postoji mogućnost da se operativci grupe Islamski džihad ubace u Izrael i da izgradnja međunarodnog aerodroma u Timni, koji će zamijeniti aerodrom u Eilatu, zahtjeva pojačanu sigurnost.

Očekuje se da će aerodrom biti otvoren u ljeto sljedeće godine. Mjesto na kome se gradi je udaljeno 200 metara od granice.

Izvor: Agencije