Izrael dobio novog šefa opozicije

Shaul Mofaz zamijenio Tzipi Livni na mjestu lidera Kadime, podržao kompromis s Palestincima.

Mofaz i Livni su rivali od utrke na prethodnim unutarstranačkim izborima 2008. [EPA]

Bivši izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz zamijenio je nekadašnju šeficu diplomatije Tzipi Livni na položaju lidera najveće opozicione stranke Kadima, pokazuju rezultati unutarstranačkog glasanja.

Mofaz je dobio 61,7 posto glasova, a Livni 37 posto. Ovaj ubjedljivi poraz rezultat je nedavnog pada njene lične popularnosti, što je prijetilo nanošenjem štete čitavoj stranci.

"Pozvala sam Shaula Mofaza i poželjela mu sreću. To su rezultati", rekla je Livni u svom štabu u Tel Avivu, gdje je priznala poraz poslije glasanja u kojem je učestvovalo 100.000 članova Kadime.

Pregovori s Palestincima

Ankete pokazuju da Mofaz nema šansi da porazi premijera Benjamina Netanyahua na sljedećim izraelskim izborima 2013.

Mofaz, koji je rođen u Iranu, nekada je bio načelnik Generalštaba, a kasnije i ministar sigurnosti 2002. godine, te ministar odbrane između 2004. i 2006.

On je u svom pobjedničkom govoru pozvao stranku da se ujedini u nastupu protiv Netanyahua.

Obećao je da će se zalagati za "novi socijalni poredak" i boriti protiv siromaštva, kao i za obnovu bliskoistočnog mirovnog procesa i poboljšanje imidža Izraela i njegove budućnosti.

Mofaz, koji predsjedava parlamentarnom komisijom za vanjske poslove i odbranu, podržao je obnovu pregovora sa Palestincima i izrazio spremnost na kompromis.

Mofaz i Livni su rivali od utrke na prethodnim unutarstranačkim izborima u septembru 2008. godine, kada je Livni pobijedila Mofaza sa samo 413 glasova razlike i zamijenila tadašnjeg premijera Ehuda Olmerta na mjestu stranačkog lidera.


Izvor: Agencije

 

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.