Oglasi

Izrael dobio novog šefa opozicije

Shaul Mofaz zamijenio Tzipi Livni na mjestu lidera Kadime, podržao kompromis s Palestincima.
Mofaz i Livni su rivali od utrke na prethodnim unutarstranačkim izborima 2008. EPA

Bivši izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz zamijenio je nekadašnju šeficu diplomatije Tzipi Livni na položaju lidera najveće opozicione stranke Kadima, pokazuju rezultati unutarstranačkog glasanja.

Mofaz je dobio 61,7 posto glasova, a Livni 37 posto. Ovaj ubjedljivi poraz rezultat je nedavnog pada njene lične popularnosti, što je prijetilo nanošenjem štete čitavoj stranci.

"Pozvala sam Shaula Mofaza i poželjela mu sreću. To su rezultati", rekla je Livni u svom štabu u Tel Avivu, gdje je priznala poraz poslije glasanja u kojem je učestvovalo 100.000 članova Kadime.

Pregovori s Palestincima

Ankete pokazuju da Mofaz nema šansi da porazi premijera Benjamina Netanyahua na sljedećim izraelskim izborima 2013.

Mofaz, koji je rođen u Iranu, nekada je bio načelnik Generalštaba, a kasnije i ministar sigurnosti 2002. godine, te ministar odbrane između 2004. i 2006.

On je u svom pobjedničkom govoru pozvao stranku da se ujedini u nastupu protiv Netanyahua.

Obećao je da će se zalagati za "novi socijalni poredak" i boriti protiv siromaštva, kao i za obnovu bliskoistočnog mirovnog procesa i poboljšanje imidža Izraela i njegove budućnosti.

Mofaz, koji predsjedava parlamentarnom komisijom za vanjske poslove i odbranu, podržao je obnovu pregovora sa Palestincima i izrazio spremnost na kompromis.

Mofaz i Livni su rivali od utrke na prethodnim unutarstranačkim izborima u septembru 2008. godine, kada je Livni pobijedila Mofaza sa samo 413 glasova razlike i zamijenila tadašnjeg premijera Ehuda Olmerta na mjestu stranačkog lidera.

Izvor: Agencije