Izrael gradi ilegalna naselja u Jerusalemu

Međunarodna zajednica osuđuje i kritizira izraelske vlasti za nastavak izgradnje ilegalnih naselja (AP)

Komisija za planiranja i izgradnju u Izraelu predala je gradskim vlastima u Jerusalemu projektnu dokumentaciju za gradnju 770 stambenih jedinica, koje su planirane u okviru novog projekta izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji na području Istočnog Jerusalema i Betlehema.

Prema navodima izraelskog portala Valla, riječ je gradnji u okviru ranije najavljenog projekta ukupnog kapaciteta 1.200 stambenih jedinica, čija izgradnja je planirana na području regije Gillo, na jugu Istočnog Jerusalema, i u susjednoj betlehemskoj periferiji Beyt Jala.

Međunarodna zajednica, uključujući i Ujedinjene narode, oštro osuđuje i kritizira izraelske vlasti za nastavak izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Predaja ključeva

Upozorava se da je to jedan od osnovnih problema u procesu rješavanja višedecenijskog palestinsko-izraelskog konflikta, prenosi Anadolija.

“Mene ne zanima šta se dešava na polju politike. Ja samo predano radim kako bih mladima osigurao kuće i predao ključeve”, izjavio je predsjednik komisije Meir Tercuman.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je početkom ovog mjeseca odobrio izgradnju novog naselja kapaciteta 800 stambenih jedinica na području Jerusalema i najavio da je u toku izrada projektne dokumentacije za to naselje.

Izvor: Agencije