Izrael i Egipat potpisali ugovor vrijedan 15 milijardi dolara

Izrael je otkrio plinska polja Tamar i Leviathan 2009, odnosno 2010. godine (Reuters)

Izraelska kompanija Delek Drilling je objavila da će snabdijevati Egipat sa 15 milijardi dolara vrijednim prirodnim plinom, zahvaljujući najvećem postignutom izvoznom sporazumu u historiji izraelske industrije prirodnog plina.

Egipatska kompanija Dolphinus će od Delek Drillinga i njegovog američkog partnera Noblea kupiti 64 milijarde kubnih metara prirodnog plina tokom narednih 10 godina, navodi se u saopćenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pozdravio “historijski” sporazum.

“Ovo će donijeti milijarde u državni budžet”, rekao je on u saopćenju.

Jačanje ekonomije, sigurnosti, odnosa…

Netanyahu je kazao da će sporazum “ojačati [izraelsku] sigurnost, našu ekonomiju te, također, ojačati naše regionalne odnose”.

Yossi Abu, generalni direktor Delek Drillinga, kazao je da će sporazum “uspostaviti status Egipta kao regionalnog energetskog centra”.

Kompanije tek trebaju utvrditi kojom rutom će prirodni plin iz izraelskih plinskih polja Tamar na Sredozemlju i Leviathan biti isporučen Egiptu.

U saopćenju Deleka se navodi da postoje “višestruke mogućnosti”, uključujući plinovod EMG.

Plinovod EMG se prostire od Al-Arisha, na Sjevernom Sinaju u Egiptu, do Ashkelona, u Izraelu, a nekada je služio za transport prirodnog plina iz Egipta, koji ima vlastite rezerve, do Izraela na osnovu 20-godišnjeg sporazuma potpisanog 2005. godine.

Sporazum je propao 2012. godine, nakon što je plinovod više puta bio meta napada.

Plinska polja Tamar i Leviathan

Sporazumi iz doba Hosnija Mubaraka nisu bili popularni kod kritičara, koji su tvrdili da Izrael nije platio dovoljno za plin.

Izrael je otkrio plinska polja Tamar i Leviathan 2009, odnosno 2010. godine, a otad pokušava i sam postati izvoznik.

U septembru 2016. godine su izraelske i jordanske kompanije potpisale 15-godišnji ugovor o prirodnom plinu vrijedan 10 milijardi dolara.

Egipat je prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979. godine.

Izvor: Agencije