Izrael identificirao osumnjičene za otmicu

Izraelska sigurnosna služba Shin Bet traži dvojicu Palestinaca te ispituje još nekolicinu (AFP)

Izrael je  objavio imena dvojice pripadnika pokreta Hamas koje smatra glavnim sumnjivcima za otmicu troje izraleskih tinejdžera 12. lipnja.

Glasnogovornica izraelske vojske potvrdila je vijest da se traže Marwan Kawasme i Amar Abu Aysha iz Hebrona na Zapadnoj obali. Obojica su u tridesetima i obojica su već bila u izraelskom zatvoru, navela je.

Izrael traži još osumnjičenih

Izraelska sigurnosna služba Shin Bet priopćila je da traži njih dvojicu i dodala da ispituje još nekolicinu Palestinaca za koje se sumnja da su umiješani u otmice, prenosi Hina.

Aysha je 2005. bio šest mjeseci u zatvoru, na temelju odluke o tzv. administrativnom pritvoru bez suđenja.

U to su vrijeme njegova brata izraelski vojnici ubili kad je navodno htio baciti eksploziv na vojnike, objavile su izraelske snage sigurnosti.

Kavasme je jednom odslužio desetomjesečnu zatvorsku kaznu, a, prema tvrdnjama Izraela, umiješan je i u Hamasovo novačenje gerilaca u Hebronu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako su ti sumnjivci tek dio skupine koja stoji iza otmice, te ponovio poziv palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu da razvrgne pakt o ujedinjenju s Hamasom, koji je na vlasti u Pojasu Gaze i, kako je kazao, zalaže se za uništenje Izraela.

Hamas: Nemamo ništa s tim

Lider političkog krila Hamasa Khaled Meshaal porekao je da njegova organizacija ima bilo kakvu informaciju o otmici tri izraelska tinejdžera na Zapadnoj obali prije 11 dana, ali je pohvalio taj potez hvatanja, kako je rekao, tri “vojnika naseljenika”.

“Nemamo nikakvu informaciju o nestala tri vojnika naseljenika”, kazao je Meshaal, prenose agencije.

“Ako je zaista riječ o otmici, one koji su to uradili trebalo bi pozdraviti”, dodao je.

Izvor: Agencije