Izrael imenovao ambasadora u Turskoj

Turska je krenula u diplomatsku ofanzivu, nastojeći obnoviti veze s Rusijom i Izraelom (Arhiva)

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela saopćilo je da je imenovalo novog ambasadora te zemlje u Turskoj, nakon što su dvije zemlje dogovorile obnovu diplomatskih odnosa poslije šest godina.

Iz izraelskog ministarstva su saopćili da je Eitan Na’eh, koji je od 2013. godine obavljao dužnost zamjenika ambasadora u Velikoj Britaniji, imenovan za novog ambasadora u Ankari.

On je i 1993. godine radio u ambasadi Izraela u Ankari, a također je bio i ambasador svoje zemlje u Azerbejdžanu.

Izraelski napad na humanitarni brod

Diplomatski odnosi Turske i Izraela obnovljeni su u junu ove godine, nakon što su šest godina bili prekinuti zbog izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmara u blizini Pojasa Gaze.

Grupa brodova je 31. maja 2010. godine pokušala doći do Pojasa Gaze, ali su ih pripadnici izraelske vojske napali u međunarodnim vodama. Devetero ljudi je ubijeno, a dvadeset ih je ranjeno.

Turska je krenula u diplomatsku ofanzivu, nastojeći obnoviti veze s Rusijom i Izraelom dok provodi politiku “nultih problema sa susjedima”.

Vanjskopolitički preokret uslijedio je nakon što je Turska bila zahvaćena nizom diplomatskih kriza u posljednjim mjesecima i dok je njen neprijatelj Bashar al-Assad još na vlasti u Siriji.

Izvor: Agencije