Izrael izveo raketni napad na vojne ciljeve kod Damaska

Izrael je ispalio nekoliko raketa tipa zemlja – zemlja (Reuters)

Izrael je izveo raketni napad na vojne pozicije u blizini sirijske prijestolnice Damaska tokom noći, javlja sirijska državna televizija.

Iako je aktiviran zračni odbrambeni sistem, ovaj, kako je izvijestila sirijska televizija, “otvoreni” napad izazvao je materijalnu štetu, prenio je Reuters.

Glasnogovornica izraelske vojske nije komentarisala izvještaje o napadu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestila je da su napad najvjerovatnije izvšile izraelske vojne snage i da su meta napada bile vojne baze sirijske vlade u Al Kiswahu jugozapadno od Damaska.

Uništene dvije izraelske rakete

Povjerljivi izvor rekao je Al Jazeeri da je izraelski napad bio usmjeren prema lokacijama sirijske vojske i pozicijama libanskog pokreta Hezbollah te da su se jake detonacije čule u Damasku i njegovoj okolini.

Sirijska državna novinska agencija SANA tvrdi da su vladine snage uspjele uništiti dvije rakete u protuudaru koji su izvele.

„Izraelski neprijatelj ispalio je pola sata iza ponoći nekoliko raketa tipa zemlja – zemlja na vojne lokacije koje se nalaze u okolini Damaska, pri čemu je naša protivzračna odbrana presrela i uništila dvije rakete“, citirala je SANA jednog oficira sigurnosnih snaga.

Izvor: Al Jazeera i agencije