Izrael izveo zračne udare na Gazu nakon raketnog napada

Stanovnici Gaze navode kako su avioni napali tri lokacije, ali nema još izvještaja o žrtvama (EPA)

Izraelski borbeni mlaznjaci gađali su ciljeve u Pojasu Gaze jutros rano nakon što je raketa ispaljena i pogodila kuću na jugu Izraela.

Stanovnici Gaze navode kako su avioni napali tri lokacije, pri čemu je poginuo jedan Palestinac, a troje ih je ranjeno.

“Izraelski avioni počeli su napadati terorističke ciljeve u Pojasu Gaze“, objavila je vojska nekoliko sati nakon što je projektil pogodio grad Beer Shevu.

Četvero Izraelaca je zatražilo ljekarsku pomoć zbog šoka nakon što su preživjeli ranojutarnji raketni napad.

“U 4:00 ujutro, Izraelci u gradu Beer Sheva bježali su u skloništa nakon što je iz Pojasa Gaze ispaljena raketa na Izrael“, objavila je izraelska armija na Twitteru i dodala: „Mi ćemo braniti izraelske civile“.

Obnovljene tenzije

Ovo je bila prva raketa ispaljena u proteklih nekoliko mjeseci sa palestinske teritorije koja je pod razarajućom izraelskom blokadom, ali nije jasno ko ju je ispalio. Incident se desio u vrijeme obnovljenih tenzija između Izraela i palestinskih oružanih grupa, navode agencije.

Spasilačka služba Magen Adom objavila je kako su majka i troje djece tretirani zbog simptoma šoka. Oni su našli spas u skloništu tokom napada.

Izraelska vojska objavila je kako je još jedna raketa ispaljena ka moru.

Ovo je prva raketa koja je pogodila neki izraelski dom od rata 2014. između Izraela i Hamasa. Incident se desio dan nakon što je izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio kako je vrijeme za „težak udarac“ Hamasu nakon više sedmica eskaliranja nasilja duž granice.

Izvor: Agencije