Izrael izveo zračne udare na Pojas Gaze

Izraelska vojska je napala vojni punkt Hamasa u centru Pojasa Gaze (EPA)

Izraelska vojska izvela je zračne udare u Pojasu Gaze, nakon što je Hamas ispalio raketu koja je pala na južni dio Izraela.

Zračni napad je pokrenut u ponedjeljak navečer, nakon što je ranije tokom dana “iz Pojasa Gaze ispaljena raketa na nenaseljenu oblast na jugu Izraela, u kojem niko nije povređen”, saopćila je izraelska vojska.

“Kao odgovor na taj napad vojska je napala vojni punkt Hamasa u centru Pojasa Gaze”, dodaje se u saopćenju, prenio je AFP.

Izraelska vojska navodi da je to bila 20. raketa ispaljena iz Pojasa Gaze od početka godine. 

Prošlog mjeseca izraelsko Ministarstvo odbrane objavilo je kako je okončalo izgradnju “pametne” sigurnosne ograde oko 12 izraelskih zajednica, koje se nalaze nedaleko od granice s Pojasom Gaze.

Okupacija pod zemljom

Tokom prošlogodišnjeg žestokog napada izraelskih snaga na ovu palestinsku teritoriju pripadnici Brigada Ezzeddin al-Qassam, oružanog krila palestinskog Hamasa, koji upravlja Pojasom Gaze od 2007. godine, koristili su podzemne prolaze da napadnu izraelske vojne baze i zajednice kod granice.

Kako kažu iz izraelske vojske, ove palestinske jedinice su koristile tunele u četiri različite situacije tokom sukoba (koji je trajao 51 dan tokom jula i augusta 2014. godine) kako bi upale na izraelsku teritoriju i gdje su borci Brigada ubili 12 izraelskih vojnika.

Gotovo 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima Ujedinjenih naroda, ubijeno je prošlog ljeta u ratu između Izraela na jednoj strani i Hamasa te drugih palestinskih grupa u Gazi na drugoj strani.

Na izraelskoj strani 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

Izvor: Agencije