Izrael izveo zračni napad na Gazu

Izraelski vojni sistemi za upozorenje na opasnost artiljerijskog napada nisu uspjeli detektovati rakete koje su pale na teritoriju Izraela (EPA)

Izraelska vojska izvela je zračni napad u Gazi kao odgovor na navodni raketni napad koji je iz tog pojasa prethodno izveden na izraelsku teritoriju.

Izraelski radio javlja da je zračni napad izveden na vojne položaje u Gazi, a da je njemu prethodio raketni napad Palestinaca na teritoriju Ashkola na jugu Izraela.

Uporedo s tim, izraelska televizija Kanal 10 javlja da izraelski vojni sistemi za upozorenje na opasnost artiljerijskog napada nisu uspjeli detektovati rakete koje su pale na teritoriju Izraela.

Palestinske grupe otpora do sada nisu davale nikakva saopćenju u vezi pomenutog slučaja.

Prošlogodišnji rat

Izrael je optužen za teško kršenje međunarodnih pravila ratovanja tokom 51-dnevnog bombardiranja Pojasa Gaze u augustu prošle godine.

Gotovo 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima UN-a, ubijeno je u ratu između Izraela, na jednoj strani, i Hamasa, kao i drugih palestinskih grupa, u Gazi.

Na izraelskoj strani 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

Godinu nakon što je sporazumom o prekidu vatre u Gazi završen rat, stotine hiljada ljudi potpisale su peticiju pozivajući svjetske lidere da izvrše pritisak na Izrael da ukine blokadu palestinske teritorije.

Izvor: Agencije