Izrael kontrolira Gazu i nakon povlačenja

Prije tačno deset godina, Izrael se počeo povlačiti iz Pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale. Na inicijativu tadašnjeg premijera Ariela Sharona, uništeno je 21 jevrejsko naselje u Pojasu Gaze i četiri na Zapadnoj obali.

Iz Gaze je preseljeno najmanje 9.000 Izraelaca, neki od njih silom. Posljednji izraelski vojnici napustili su je u septembru 2005. Ali, kako izvještava Imtiaz Tajeb, Izrael i danas kontrolira sve aspekte života u tom području.

Deseci palestinskih poljoprivrednika svakodnevno obrađuju zemlju na kojoj uzgajaju voće i povrće.

Jedan od njih je Rafet el-As'taal. Kaže da do prije deset godina nije mogao ni pomisliti da će biti u mogućnosti da radi na svojoj zemlji.

Ranije se ovdje nalazilo veliko izraelsko naselje po imenu Guš Ka'tiif. Decenijama je bilo dom više od 8.500 Izraelaca i baza izraelske vojske. Većini Palestinaca pristup je bio zabranjen.

Od naselja je ostalo tek nekoliko napuštenih građevina.

El-As'taaal kaže da je presretan što su doseljenici i vojnici otišli kao dio plana o napuštanju Pojasa Gaze, ali i bijesan zbog trenutnog stanja.

“Živimo u velikom zatvoru. Ne možemo izaći iz Pojasa Gaze. Život su nam pretvorili u pakao. Okupacija je uzrok svih naših patnji, jer Izraelci sve kontroliraju. Mi Palestinci zaslužujemo dostojanstven život”, kaže Al-Astaal.

“Iako su se Izraelci povukli iz Pojasa Gaze, izraelska vlada nikad Palestincima nije u potpunosti prepustila to područje. Bez postizanja političkog rješenja s Palestincima, Izrael kontrolira Gazu i njene stanovnike putem dugogodišnje ekonomske blokade i vojnog nasilja”, izvještava Imtiaz Tyab, reporter Al Jazeere.

Povlačenje iz Gaze tada je duboko podijelilo izraelsko društvo.

Nezadovoljstvo doseljenika

Kad je 15. augusta 2005. istekao rok za selidbu, preostali doseljenici morali su biti preseljeni silom.

Lorens Be'ziiz je bila među njima. Porijeklom Francuskinja, živjela je u Guš Ka'tiifu skoro 20 godina iz, kako ih naziva, ideoloških razloga.

Kaže da mnogi od izraelskih doseljenika koji su tada bili prisiljeni da odu nikada nisu uspjeli stati na noge.

“Ljuta sam na svoju vladu koja nije znala kako ljudima olakšati patnje. Čak i deset godina kasnije ima onih koji žive ovdje, u privremenom smještaju”, kaže ona.

Ono što je uslijedilo nakon odlaska Izraelaca, izazvalo je dodatne probleme.

Hamas je odnio uvjerljivu pobjedu na općim izborima 2006, nakon čega je silom preuzeo vlast u Pojasu Gaze.

Od tada je sa Izraelom vodio tri velika sukoba, u kojima su poginule hiljade Palestinaca.

Također, izraelska blokada praktično je uništila lokalnu ekonomiju i onemogućila obnovu Pojasa.

Većina Palestinaca govori da ne znaju koliko toga još mogu podnijeti, ali da su sretni što barem izraelski doseljenici i vojnici više nisu na njihovoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera