Izrael kupuje brodske topove od SAD-a

Izraelska mornarica ima osam Saar-4.5 brodova (Reuters)

Američki State Department odobrio je izraelski zahtjev za 13 brodskih topova 76 mm, saopćila je Agencija za odbrambenu sigurnosnu saradnju (DSCA).

U saopćenju se navodi kako će jedan top biti korišten za obuku, a preostalih 12 za četiri korvete Saar-6, koju je Izrael naručio, te za postojeće raketna ophodna plovila Saar-4.5.

DSCA je naveo kako je glavni dobavljač Leonardova podružnica DRS North America, te je saopćeno kako se predloženi posao, koji uključuje i nabavku pripadajuće opreme, procjenjuje na 400 miliona američkih dolara.

Modernija verzija

Izraelska mornarica ima osam Saar-4.5 brodova, od kojih je većina opremljena topom OTO Malera 76 mm.

To će vjerovatno biti zamijenjeno modernijom verzijom: Leonardo 76/62 Super Rapid, koji je dostupan sa štitom kako bi se smanjio radarski odraz, te uređajem za odabir različitih vrsta streljiva, prenosi Defender.

Može koristiti Leonardovo streljivo Dart: podkalibarski vođeni projektil za koji se tvrdi da je učinkovit protiv manevrirajućih projektila i malih brodova u modernom pomorskom asimetričnom ratovanju.

Super Rapid, Dart streljivo i pripadajući radarski navođen sistem postavljeni na prednji dio topa formiraju sistem STRALES.

Izvor: Agencije