Izrael kupuje četiri njemačka ratna broda

Netanyahu je zahvalio Angeli Merkel na stalnoj posvećenosti i pomoći izraelskoj sigurnosti (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je da Izrael kupuje četiri nova ratna broda klase “Sa'ar” od Njemačke, navodno da bi se zaštitila postrojenja oko nalazišta prirodnog plina u Sredozemnom moru, prenose u petak izraelski mediji.

Netanyahu je precizirao da je sporazum s Berlinom o brodovima postignut početkom tjedna. 

Glasnogovornica iz premijerovog kabineta rekla je da se za sada radi samo o razumijevanju i da će Njemačka djelomično snositi troškove, ali nije obznanila cijenu brodova.

Jedna izraelska televizijska kuća navodi da će brodovi stići u Izrael u roku od dvije godine. Netanyahu je ocijenio da će to biti “važan element obrambene snage”.

Sposobnost obrane nalazišta plina djelomična

“Država Izrael gradi našu obrambenu snagu iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće, avionima, podmornicima, sustavima zračne obrane, kao što su ‘Željezna kupola’ i raketa ‘Arrow’ i s nekim najsavršenijim ofenzivnim oružjem u svijetu”, rekao je on.

Državni kontrolor Yosef Shapira ocijenio je početkom godine da je sposobnost izraelske vojske da brani nalazišta plina “djelomična zbog neadekvatnih sredstava na raspolaganju”, prenosi Fena.

Izraelska vlada je dala zadatak mornarici da brani nalazišta u Mediteranu i u okviru toga će se nabaviti četiri broda.

Izrael već posjeduje četiri podmornice klase “dolphin” njemačke proizvodnje. Peta bi trebala biti isporučena sljedeće godine, a sporazum o šestoj je potpisan ove godine.

Subvencije za izraelske obrambane projekte

Sve podmornice u potpunosti ili djelomično financira njemačka vlada.

“Želim zahvaliti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na stalnoj posvećenosti i pomoći našoj sigurnosti”, rekao je Netanyahu.

Njemački mediji navode da je sporazum vrijedan milijardu eura i da će Berlin doprinijeti sa 115 milijuna eura, a da je potrebno da ga odobri njemački parlament, prenosi Tanjug.

Njemačka daje subvencije za izraelske obrambene projekte kao dio posvećenosti pomoći da se osigura sigurnost te zemlje nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu, u kome je ubijeno šest milijuna Židova.

Izvor: Agencije