Izrael: Moguća vojna akcija protiv Irana

Sporazum o iranskom nuklearnom programu postignut je poslije pet godina pregovora (EPA)

Izraelski ministar Youval Steinitz, zadužen za strateške poslove, izjavio je kako je vojna akcija protiv iranskog nuklearnog programa i dalje opcija, uprkos okvirnom sporazumu koje su svjetske sile postigle prošlog tjedna s Teheranom.

Njegova izjava odraz je zabrinutosti u Izraelu zbog tog sporazuma koji nudi Iranu ublaženje ekonomskih sankcija u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa.

Izraelski lideri vjeruju da sporazum ostavlja Iranu previše nuklearne infrastrukture koja mu omogućava da i dalje razvija nuklearno oružje.

Steinitz, koji se smatra bliskim premijeru Benyaminu Netanyahuu, najavio je da će izraelska vlada idućih mjeseci lobirati svjetske sile, koje pregovaraju s Iranom, da pooštre uvjete dogovora dok razmatraju konačni sporazum.

Diplomatsko rješenje

Iako je naglasio da Izraelu više odgovara diplomatsko rješenje, rekao je kako vojna opcija i dalje postoji.

“Bila je na stolu. Još je na stolu. Ostat će na stolu. Izrael mora biti u stanju da se brani, sam, protiv svake prijetnje. I to je naše pravo i dužnost da odlučimo kako da se branimo, posebno ako je naša nacionalna sigurnost i čak sama egzistencija pod prijetnjom”, rekao je Steinitz.

Izraelski lideri smatraju nuklearno naoružani Iran prijetnjom po svoj opstanak i podsjećaju na pozive iranskih lidera na uništenje Izraela, podršku antiizraelskim oružanim skupinama i razvoj raketa dugog dometa koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, navodi AP.

Izrael, za koji se vjeruje da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, iako to njegovi lideri nisu nikada ni potvrdili ni porekli, kaže kako će iranska atomska bomba potaknuti utrku u naoružanju u toj osjetljivoj regiji.

Iran tvrdi da se njegov nuklearni program koristi isključivo u civilne svrhe.

Pet godina pregovora

Okvirni sporazum postignut je u četvrtak u Švicarskoj poslije pet godina pregovora.

Steinitz je još rekao kako je Izrael napravio popis od 10 pitanja na koje traži odgovor u konačnom sporazumu.

To uključuje okončanje “istraživanja i razvoja” unaprijeđenih centrifuga, smanjenje broja centrifuga ranije generacije, koje će se moći koristiti te zatvaranje podzemnog Fordo postrojenja.

Na osnovu okvirnog sporazuma Iran je pristao okončati obogaćivanje u tom postrojenju, ali će biti dozvoljeno istraživanje i neke centrifuge će ostati, navodi AP.

Izrael također želi jačati uvjeravanja da će se zalihe obogaćenog uranija ukloniti i objašnjenja kada će sankcije biti potpuno ukinute te koliko brzo se mogu ponovo uvesti.

Steinitz je najavio lobiranje u SAD, Velikoj Bitaniji, Francuskoj, Rusiji, Kini i Njemačkoj, kako bi se izmijenila konačna verzija sporazuma pred zadati rok 30. lipnja, te dodao da se Izrael i dalje nada da se konačni sporazum može poboljšati.

Izvor: Agencije