Oglasi

Izrael nagovijestio da je napao Siriju

Nakon što je sirijska državna televizija objavila snimke zračnih napada Izraela, oglasio se izraelski ministar odbrane, ali i sirijski predsjednik.

Sirijska televizija objavila je snimke posljedica navodnog izraelskog zračnog napada. No, izraelski ministar odbrane Ehud Barak je u svojoj izjavi nagovijestio da je Izrael zaista izveo napade.

U Halepu 16 ubijenih

U Vladinom napadu na stambeno naselje u Halepu ubijeno je 16 osoba.

Prema informacijama Sirijske opservatorije za ljudska prava, među ubijenima je i desetero maloljetnika.

Aktivisti javljaju da je Halep napadnut borbenim avionima, ali i da lokalna bolnica teško zbrinjava povrijeđene.

Ljudi i dalje kopaju po ruševinama u potrazi za preživjelima.

Mnogi od njih teško su povrijeđeni.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad, u prvom komentaru napada, u razgovoru s iranskim ministrom vanjskih poslova Ali Akbar Salehijem, optužio je Izrael za destabilizaciju Sirije.

Uništena su vozila u blizini naučno-istraživačkog centra u Jamrayji, svega osam kilometara od granice s Libanom. Na objektu je vidljiva manja materijalna šteta i sirijska državna televizija tvrdi da su to posljedice izraelskih zračnih napada.

O ovom slučaju progovario je i zvanični Izrael, Barak je nagovijestio da je njegova zemlja gađala ciljeve u Siriji.

"To je još jedan dokaz da kada nešto kažemo to i mislimo. Ne smatramo da se treba dopustiti uvoz naprednog oružja iz Sirije za Hezbolah u Libanu kada Assad padne."

Svjedočenja o napadu

Prvi put o spornim napadima oglašava se i sirijski predsjednik. On se u Damasku sastao s iranskim sekretarom Vijeća za nacionalnu sigurnost Saidom Jalilom i tom prilikom optužio Izrael za, kako navode sirijski mediji, destabilizaciju Sirije.

Sirijska državna televizija je donijela svjedočenja uposlenika naučno-istraživačkog centra o zračnom napadu izraela.

"Automobili i autobusi, ali i minibusi, ovdje su korišteni za transport uposlenika. Jamraya je civilno područje", rekao je jedan svjedok.

Drugi je za napad optužio cioniste.

"Bilo je nevjerovatno ući i vidjeti ovaj haos. Oštećenja zgrade su očito djelo cionista. Ali, šta god oni radili, Sirija će ostati snažna, kao i njeni građani i njen lider. Pobjeda je blizu", rekao je.

Procjenjuje se da je u ratu u Siriji do sada stradalo više od 60.000 ljudi.

Damask i okolina su i u nedjelju pod konstantnim granatiranjem. Zračni napadi traju u Homsu i Halepu.

Izvor: Al Jazeera