Izrael najavio totalnu okupaciju Gaze

Grupa 'Islamski džihad' iz Pojasa Gaze saopćila je da je ispalila 20 raketa da osveti pogibiju trojice svojih pripadnika (Getty Images)

Nakon večerašnjih raketnih napada sa teritorije Pojasa Gaze na pogranične gradove Izraela, ministar vanjskih poslova te zemlje Avigdor Lieberman najavio je totalnu okupaciju pomenute teritorije, javlja Anadolija.

U izjavi za izraelsku televiziju Kanal 2, Lieberman je kazao da Izrael neće nijemo posmatrati raketne napade iz Gaze.

“Protekle operacije izraelske vojske nisu rezultirale prekidom vatre u regiji. Kako bi se obezbijedila sigurnost građana juga zemlje, neizbježna je okupacija Gaze”, upozorio je Lieberman.

Danas je u večernjim satima sa teritorije Gaze na četiri pogranična izraelska grada ispaljeno najmanje 30 raketa.

Odgovornost za napad preuzeo je ogranak pokreta “Islamski džihad” u Pojasu Gaze.

Nijedna osoba nije povrijeđena, a napad je izvršen kao odmazda za jučerašnju pogibiju trojice članova pomenutog pokreta, koje su ubili izraelski vojnici.

‘Barbarski čin’

Izraelski tenkovi večeras su uzvratili vatru, a zračne snage izraelske vojske izvele su napad na 29 tačaka u Pojasu Gaze. Gađani su kampovi za obuku grupe “Islamski džihad”, javila je Anadolija.

“Islamski džihad” je saopćio kako je ispalio 20 raketa da osveti pogibiju trojice svojih pripadnika ubijenih u utorak u izraelskom zračnom udaru.

Izraelska vojska navela je da je to bio odgovor na minobacački napad na vojnike.

Izraelski vojni glasnogovornik Peter Lerner opisao je današnje raketiranje kao eskalaciju, istakavši da su jučer napadnuti vojnici a danas civili.

Organizacija “Komiteti narodnog otpora”, također iz Pojasa Gaze, saopćila je da je i ona ispalila nekoliko raketa, a izraelski mediji javljaju da ih je ispaljeno više od 50.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će Izrael nastaviti ciljati grupe koje ispaljuju rakete i to “velikom silom”.

Britanski premijer David Cameron, koji je u posjeti Izraelu, osudio je raketnu vatru na civile, označivši je barbarskim ponašanjem.

Izvor: Agencije