Izrael namjerava nastaviti širenje naselja

Palestinci se oštro protive izraelskim planovima izgradnje (AFP)

Visoki izraelski dužnosnik izjavio je da će njegova država nastaviti s planom izgradnje novih kuća u postojećim židovskim naseljima u okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu, dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Lokalni mediji javljaju da će tenderi biti objavljeni idućeg tjedna, dok izraelski premijer pokušava smiriti tvrdolinijaše u Vladi, koji se protive mirovnim pregovorima s Palestincima.

“Prema razumijevanju koje je postignuto uoči nastavka mirovnih pregovora s Palestincima, u narednim mjesecima Izrael će nastaviti objavljivati kako će graditi kuće u naseljima i u Jeruzalemu”, navodi se u izjavi neimenovanog dužnosnika, koju su objavile agencije.

“Amerikanci i Palestinci su upoznati s ovim”, rekao je on.

‘Izrael treba zaustaviti gradnju’

Nabil Abu Rdeneh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, odbacio je ove najave. “Ne prihvaćamo planove za naselja i Izrael to treba zaustaviti da bi pregovori imali šansu za uspjeh”, rekao je.

“Za nas su sva naselja ilegalna i Izrael treba prestati postavljati prepreke na put mira. Sva njegova djela o ovom pitanju su ilegalna i bezvrijedna”, dodao je.

Abbas se prošlog tjedna sastao s europskim čelnicima, kako bi apelirao da se usprotive širenju židovskih naselja na teritoriju okupiranom u ratu 1967. godine, jer to, kako je rekao, prijeti mirovnom procesu.

Oslobađanje zatvorenika ključno za pregovore

U međuvremenu Izrael namjerava osloboditi drugu grupu palestinskih zatvorenika, u okviru dogovora na temelju kojeg su krajem srpnja obnovljeni mirovni pregvori, javlja Tanjug.

U srpnju je izraelska Vlada odobrila oslobađanje 104 palestinska zatvorenika u četiri faze. U kolovozu ih je oslobođeno 26, a idućeg tjedna će biti puštena na slobodu druga skupina, no detalji još nisu poznati.

Pristanak Izraela da oslobodi zatvorenike bio je ključni čimbenik, koji je doveo do obnove pregovora.

Prije toga je palestinska strana odbila pregovarati dok ne prestane širenje naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Desnica protiv oslobađanja

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua tek bi trebao potvrditi oslobađanje, a dužnosnici s desnice, uključujući članove koalicije, već vode kampanju protiv takvog poteza.

Stranka Židovski dom planira poduzeti sve što je moguće da se usvoji prijedlog zakona koji će blokirati buduće oslobađanje zatvorenika, rekao je čelnik te stranke, ministar za ekonomiju i trgovinu Naftali Bennett.

Širenje židovskih naselja, koje je dovelo do propasti pregovora prije tri godine i oslobađanje zatvorenika očito su teme o kojima je Netanyahu razgovarao na višesatnom sastanku s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Rimu.

Yuval Steinitz, izraelski ministar zadužen za obavještajne službe, razgovarao je, također, s potpredsjednikom SAD-a Josephom Bidenom o pregovorima u Washingtonu u četvrtak.

Glavni izraelski pregovarač, ministrica pravosuđa Tzipi Livni, nastavila je ovog tjedna pregovore s Palestincima, koji bi, kako je planirano, trebali završiti do kraja ožujka.

Uoči oslobađanja zatvorenika sastat će se u ponedjeljak, barem se tako očekuje, četvorka bliskostičnih mirovnih posrednika, koju čine UN, SAD, Rusija i EU.

Izvor: Agencije