Izrael napao ciljeve u Siriji

Početna istraga je pokazala da su rakete vjerovatno ispalili pripadnici ISIL-a i da su ciljali sirijske snage, a ne Izrael (EPA)

Izraelska vojska izvela je u srijedu navečer napad iz zraka na lanser u Siriji iz koga su ispaljene dvije rakete tipa BM-21 koje su pale u Galilejsko jezero na sjeveru Izraela, saopćila je vojska te zemlje.

Izraelska artiljerija je također gađala okolno područje, prenose izraelski mediji.

Početna istraga je pokazala da su rakete vjerovatno ispalili pripadnici organizacije Islamska država Irak i Levant i da su ciljali sirijske snage, a ne Izrael, prenosi Beta.

Dva projektila ispaljena iz Sirije pala su u Galilejsko jezero na sjeveru Izraela, saopćile su prethodno izraelske vlasti nakon što su se oglasile sirene za raketnu uzbunu na Golanskoj visoravni i stanovnici rekli da su čuli eksplozije.

Sirene su aktivirane zbog granatiranja u Siriji, dan nakon što je Izrael oborio sirijski borbeni avion koji je ušao dva kilometra u izraelski zračni prostor.

Eksplozije su se čule u naseljima na jugoistoku Golanske visoravni blizu sirijske granice.

Oboreni avioni

Sirijski avion ruske proizvodnje tipa Suhoj oborile su dvije rakete Patriot. Avion je pao na sirijsku teritoriju.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu upozorio je da je to veliko kršenje sporazuma o razdvajanju snaga sa Sirijom iz 1974. godine.

U srijedu su, međutim, izraelski mediji naveli da je avion greškom narušio izraelski zračni prostor za vrijeme udara na pobunjenike blizu granice.

U ponedjeljak je Izrael prvi put koristio proturaketni sistem “Davidova praćka” protiv dvije sirijske rakete zemlja-zemlja. Ispostavilo se da ih nije oborio.

U posljednjih nekoliko sedmica Izrael je dva puta ispaljivao rakete Patriot. Prvi put 24. juna na dron na koji se približavao iz Sirije.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su rekle da je dron bio u misiji na jugu Sirije.

Izvor: Agencije